BAKAN ATAOĞLU KALEBURNU’NDA 6 BİN YILLIK TARİHİ ESERLERİ İNCELEDİ...

BAKAN ATAOĞLU KALEBURNU’NDA 6 BİN YILLIK TARİHİ ESERLERİ İNCELEDİ...

YAPILACAK MÜZEYLE TÜM İNSANLIK BÖLGEDEKİ ZENGİNLİĞİ GÖRECEK”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Tepesi’nde kazı çalışmaları sırasında ilk kez bu yıl açığa çıkartılan 6 bin yıllık tarihi eserleri inceledi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dipkarpaz-Kaleburnu-Kuruova köyleri arasında arkeolojik yüzey araştırması yapılan bölgede inceleme sırasında yaptığı konuşmada, Kaleburnu köyünün zengin kültür varlıklarıyla göz kamaştırdığını ve bu köye yapılması planlanan müze ile tüm insanlığın bölgedeki zengin tarihi görmesini sağlayacaklarını söyledi.

“YASAL KORUMA ALTINA ALINACAK”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kültür Mirasını Araştırma Merkez Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman’dan kazı çalışmaları hakkında bilgiler alan Ataoğlu, çalışmalar sonunda arkeolojik araştırmadan elde edilecek verilerle bölgedeki birçok tarihsel alanın yasal olarak koruma altına alınacağını açıkladı.

Her ilçeye bir müze hedefiyle yola koyulduklarını ve bu hedefi adım adım gerçekleştirmeye başladıklarını vurgulayan Ataoğlu, Kaleburnu köyünün zengin kültür varlıklarıyla göz kamaştırdığını ve bu köye yapılması planlanan müze ile tüm insanlığın bölgedeki zengin tarihi görmesini sağlayacaklarını söyledi.

“TARİHİ MİRASIN NE KADAR ZENGİN OLDUĞU KANITLANDI”

Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Tepesi’nde ilk kez bu yıl açığa çıkartılan altı bin yıllık arkeolojik yapı ve seramiklere dikkat çekerek, Kuzey Kıbrıs’ın arkeolojik ve tarihsel mirasının ne kadar zengin olduğunun bir kez daha kanıtlandığını ifade etti.

Ataoğlu, Turizm Bakanlığı’nın kültür politikaları ve DAÜ’nün çağdaş bilimsel eğitim düşüncesiyle Kaleburnu köyüne kurulacak müzenin “koruma, yaşatma ve çağdaş müzecilik” konularında örnek çalışmaları ile dikkat çeken, bilim insanlarının ortak çalışmalarıyla gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Bakan Ataoğlu, “Bölgede kurulması planlanan müze aracılığıyla okul öncesi eğitimden hayat boyu süren öğrenmeye uzanan süreçte tüm insanların sürekli ziyaret etmekten haz alacağı sürekli farklı eserlerin sergilendiği, yaratıcı sergileme yöntemlerinin uygulanacağı bir müzenin kurulmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

KIZILDUMAN: “ÇALIŞMALAR, 26 KİŞİLİK BİLİM HEYETİYLE YÜRÜTÜLÜYOR”
DAÜ Kültür Mirasını Araştırma Merkez Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman da kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaleburnu Kral Tepesi Kurtarma Kazı Projesi’nin Turizm Bakanlığı ile DAÜ arasında imzalanan protokole bağlı olarak DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi bünyesinde 26 kişilik bir bilim heyeti tarafından yürütüldüğünü söyleyen Kızılduman, kazı bilim heyetinde Kıbrıslı Türk bilim insanlarının yanı sıra Türkiye, Almanya, İtalya ve Arnavutluk’tan da bilim insanları ve öğrencilerin yer aldığını kaydetti.

Uluslararası alanda da yasal bir statüde yer alan projenin Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargolara rağmen Avrupalı birçok araştırmacının katkılarıyla uluslararası nitelik taşıdığını ifade eden Kızılduman, bu projeyle ambargoların aşıldığını vurguladı.

“RUM YÖNETİMİ, TEHDİTLERLE ENGELLEME ÇALIŞMASINDA”

Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman, tüm bunlara rağmen Kıbrıs Rum Yönetimi resmi makamlarının uyguladığı politikalar nedeniyle Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta da arkeolojik çalışma yapmak isteyen yabancı bilim insanlarına Kuzey Kıbrıs’ta arkeolojik çalışma yapmaya çalıştıkları takdirde Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta çalışma yapma izni verilmeyeceği tehditlerinin yapıldığını belirtti.

Kızılduman, “Rum tarafının bu tehditleriyle Avrupalı birçok bilim insanının Kuzey Kıbrıs’ta çalışma yapmaları hatta bu insanların ülkelerindeki bilimsel kuruluşların Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak projelere finasman sağlamalarına engel olunmaktadır” dedi.

Bülent Kızılduman, Avrupa ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Koordinasyon Ofisi katkılarıyla sürdürülen proje kapsamında Kaleburnu Kral Tepesi’nde arkeolojik kazı ve Dipkarpaz-Kaleburnu-Kuruova köyleri arasında kültür mirası varlıklarının tespiti, kayıt altına alınması, bilimsel sorgulamalarının yapılması ve gelecek nesillere aktarılması için arkeolojik yüzey araştırmalarının devam ettiğini söyledi.

“BİRÇOK TARİHSEL ALAN KAYIT ALTINA ALINDI”

Kızılduman, bu yıl yapılan arkeolojik yüzey araştırması çalışması sırasında bölgede var olan ancak bilim dünyasınca varlığından haberdar olunmayan birçok arkeolojik ve tarihsel alanın kayıt altına alındığına dikkat çekti.

Kızılduman, “Bu yıl bölgede yapılan çalışmalar neticesinde daha önceden bilinmeyen Neolitik döneme ait bir arkeolojik alan Kuruova köy sınırları içerisinde tespit edilmiştir. Bilimsel yayınlarda bölgenin Seramikli Neolitik dönemde iskan edilmiş olmadığı düşünülürken artık bilimsel bağlamda günümüzden en az 6000 yıl öncede insanlar tarafından bilindiği, yaşanıldığı Kuruova köyünde yeni keşfedilen yerleşim yerine ek olarak Kaleburnu Kral Tepesi’nde ilk kez bu yıl açığa çıkartılan arkeolojik yapı ve seramiklerle de ispatlanmıştır” diye konuştu.

Kızılduman, “Daha önceleri Kaleburnu köyü günümüzden 3200 yıl öncesine ait gerek ada içindeki farklı bölgeler ile gerekse Ege dünyası, Anadolu, Suriye, Filistin, İsrail bölgesiyle yoğun ticaretin yapıldığı bir aracı merkez konumundaki varlığıyla dikkat çekerken, açığa çıkartılan mimari kalıntılar ve seramikleriyle olasılıkla günümüzden 6000 yıl öncesine kadar varlığını sürdürmektedir” dedi.

Print
Posted: Aug 23, 2017,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«May 2025»
MonTueWedThuFriSatSun
282930123
CUMHURİYET YERLEŞKESİNİN AÇILIŞI DÜZENLENEN TÖRENLE YAPILDI.

CUMHURİYET YERLEŞKESİNİN AÇILIŞI DÜZENLENEN TÖRENLE YAPILDI.

Cumhuriyet Yerleşkesinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Read more
4
56789
Ataoğlu, Hülya Avşar’ı kabul etti.

Ataoğlu, Hülya Avşar’ı kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Tenis Federasyonu tarafından 4-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen, Hülya Avşar Cup Tenis Turnuvası için ülkemizde bulunan sanatçı Hülya Avşar’ı kabul etti.

Read more
10
Ataoğlu: "Hedefimiz, engelleri ortadan kaldıran, erişilebilirliği artıran bir toplum inşa etmektir"

Ataoğlu: "Hedefimiz, engelleri ortadan kaldıran, erişilebilirliği artıran bir toplum inşa etmektir"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Engelliler Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Read more
11
Anneler Günü

Anneler Günü

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Anneler Günü dolayısıyla duygusal bir mesaj yayımladı.

Read more
12131415
Atatürk’le Yeniden Doğmak 2. Gençlik Konseri

Atatürk’le Yeniden Doğmak 2. Gençlik Konseri

Kültür Dairesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını 17 Mayıs Cumartesi akşamı Büyük Han’da düzenleyeceği Atatürk’le Yeniden Doğmak 2. Gençlik Konseri ile kutluyor…

Read more
16
ADA KIBRIS’IN LANSMANI İSTABUL’DA YAPILDI.

ADA KIBRIS’IN LANSMANI İSTABUL’DA YAPILDI.

Ataoğlu: "Kampanya Türkiye ile sınırlı kalmayacak. Farklı ülkelerde de tanıtımlar sürdürülecek" Kuzey Kıbrıs turizminin Türkiye’de tanıtılması amacıyla hayata geçirilen “AdaKıbrıs” projesinin lansmanı İstanbul’da yapıldı.

Read more
1718
1920
Müzeler Haftası'na özel büyüleyici bir sanat yolculuğuna davetlisiniz!

Müzeler Haftası'na özel büyüleyici bir sanat yolculuğuna davetlisiniz!

Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi (KKTCDOB) ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen "Müzede Antik Tınılar" tematik etkinliğimiz sanatseverlerle buluşuyor.

Read more
21
Akçın Group'un Düzenlediği Speed Queen markasının tanıtım ve seminer etkinliği

Akçın Group'un Düzenlediği Speed Queen markasının tanıtım ve seminer etkinliği

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Akçın Group'un Düzenlediği Speed Queen markasının tanıtım ve seminer etkinliğine katıldı.

Read more
22
ATAOĞLU: “TÜRK DÜNYASI, KKTC İLE OLAN İLİŞKİLERİ DAHA DA PEKİŞTİRMESİ HEDEFLENMELİDİR”

ATAOĞLU: “TÜRK DÜNYASI, KKTC İLE OLAN İLİŞKİLERİ DAHA DA PEKİŞTİRMESİ HEDEFLENMELİDİR”

“7. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi", Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nın katkılarıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi ev sahipliğinde başladı.

Read more
232425
26
Mevlevi Müzesi açıldı

Mevlevi Müzesi açıldı

‘’İNANÇ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR DESTİNASYONDUR’’ 

Read more
27282930311
2345678

Archive