BAKAN ATAOĞLU KALEBURNU’NDA 6 BİN YILLIK TARİHİ ESERLERİ İNCELEDİ...

BAKAN ATAOĞLU KALEBURNU’NDA 6 BİN YILLIK TARİHİ ESERLERİ İNCELEDİ...

YAPILACAK MÜZEYLE TÜM İNSANLIK BÖLGEDEKİ ZENGİNLİĞİ GÖRECEK”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Tepesi’nde kazı çalışmaları sırasında ilk kez bu yıl açığa çıkartılan 6 bin yıllık tarihi eserleri inceledi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dipkarpaz-Kaleburnu-Kuruova köyleri arasında arkeolojik yüzey araştırması yapılan bölgede inceleme sırasında yaptığı konuşmada, Kaleburnu köyünün zengin kültür varlıklarıyla göz kamaştırdığını ve bu köye yapılması planlanan müze ile tüm insanlığın bölgedeki zengin tarihi görmesini sağlayacaklarını söyledi.

“YASAL KORUMA ALTINA ALINACAK”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kültür Mirasını Araştırma Merkez Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman’dan kazı çalışmaları hakkında bilgiler alan Ataoğlu, çalışmalar sonunda arkeolojik araştırmadan elde edilecek verilerle bölgedeki birçok tarihsel alanın yasal olarak koruma altına alınacağını açıkladı.

Her ilçeye bir müze hedefiyle yola koyulduklarını ve bu hedefi adım adım gerçekleştirmeye başladıklarını vurgulayan Ataoğlu, Kaleburnu köyünün zengin kültür varlıklarıyla göz kamaştırdığını ve bu köye yapılması planlanan müze ile tüm insanlığın bölgedeki zengin tarihi görmesini sağlayacaklarını söyledi.

“TARİHİ MİRASIN NE KADAR ZENGİN OLDUĞU KANITLANDI”

Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Tepesi’nde ilk kez bu yıl açığa çıkartılan altı bin yıllık arkeolojik yapı ve seramiklere dikkat çekerek, Kuzey Kıbrıs’ın arkeolojik ve tarihsel mirasının ne kadar zengin olduğunun bir kez daha kanıtlandığını ifade etti.

Ataoğlu, Turizm Bakanlığı’nın kültür politikaları ve DAÜ’nün çağdaş bilimsel eğitim düşüncesiyle Kaleburnu köyüne kurulacak müzenin “koruma, yaşatma ve çağdaş müzecilik” konularında örnek çalışmaları ile dikkat çeken, bilim insanlarının ortak çalışmalarıyla gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Bakan Ataoğlu, “Bölgede kurulması planlanan müze aracılığıyla okul öncesi eğitimden hayat boyu süren öğrenmeye uzanan süreçte tüm insanların sürekli ziyaret etmekten haz alacağı sürekli farklı eserlerin sergilendiği, yaratıcı sergileme yöntemlerinin uygulanacağı bir müzenin kurulmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

KIZILDUMAN: “ÇALIŞMALAR, 26 KİŞİLİK BİLİM HEYETİYLE YÜRÜTÜLÜYOR”
DAÜ Kültür Mirasını Araştırma Merkez Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman da kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaleburnu Kral Tepesi Kurtarma Kazı Projesi’nin Turizm Bakanlığı ile DAÜ arasında imzalanan protokole bağlı olarak DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi bünyesinde 26 kişilik bir bilim heyeti tarafından yürütüldüğünü söyleyen Kızılduman, kazı bilim heyetinde Kıbrıslı Türk bilim insanlarının yanı sıra Türkiye, Almanya, İtalya ve Arnavutluk’tan da bilim insanları ve öğrencilerin yer aldığını kaydetti.

Uluslararası alanda da yasal bir statüde yer alan projenin Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargolara rağmen Avrupalı birçok araştırmacının katkılarıyla uluslararası nitelik taşıdığını ifade eden Kızılduman, bu projeyle ambargoların aşıldığını vurguladı.

“RUM YÖNETİMİ, TEHDİTLERLE ENGELLEME ÇALIŞMASINDA”

Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman, tüm bunlara rağmen Kıbrıs Rum Yönetimi resmi makamlarının uyguladığı politikalar nedeniyle Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta da arkeolojik çalışma yapmak isteyen yabancı bilim insanlarına Kuzey Kıbrıs’ta arkeolojik çalışma yapmaya çalıştıkları takdirde Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta çalışma yapma izni verilmeyeceği tehditlerinin yapıldığını belirtti.

Kızılduman, “Rum tarafının bu tehditleriyle Avrupalı birçok bilim insanının Kuzey Kıbrıs’ta çalışma yapmaları hatta bu insanların ülkelerindeki bilimsel kuruluşların Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak projelere finasman sağlamalarına engel olunmaktadır” dedi.

Bülent Kızılduman, Avrupa ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Koordinasyon Ofisi katkılarıyla sürdürülen proje kapsamında Kaleburnu Kral Tepesi’nde arkeolojik kazı ve Dipkarpaz-Kaleburnu-Kuruova köyleri arasında kültür mirası varlıklarının tespiti, kayıt altına alınması, bilimsel sorgulamalarının yapılması ve gelecek nesillere aktarılması için arkeolojik yüzey araştırmalarının devam ettiğini söyledi.

“BİRÇOK TARİHSEL ALAN KAYIT ALTINA ALINDI”

Kızılduman, bu yıl yapılan arkeolojik yüzey araştırması çalışması sırasında bölgede var olan ancak bilim dünyasınca varlığından haberdar olunmayan birçok arkeolojik ve tarihsel alanın kayıt altına alındığına dikkat çekti.

Kızılduman, “Bu yıl bölgede yapılan çalışmalar neticesinde daha önceden bilinmeyen Neolitik döneme ait bir arkeolojik alan Kuruova köy sınırları içerisinde tespit edilmiştir. Bilimsel yayınlarda bölgenin Seramikli Neolitik dönemde iskan edilmiş olmadığı düşünülürken artık bilimsel bağlamda günümüzden en az 6000 yıl öncede insanlar tarafından bilindiği, yaşanıldığı Kuruova köyünde yeni keşfedilen yerleşim yerine ek olarak Kaleburnu Kral Tepesi’nde ilk kez bu yıl açığa çıkartılan arkeolojik yapı ve seramiklerle de ispatlanmıştır” diye konuştu.

Kızılduman, “Daha önceleri Kaleburnu köyü günümüzden 3200 yıl öncesine ait gerek ada içindeki farklı bölgeler ile gerekse Ege dünyası, Anadolu, Suriye, Filistin, İsrail bölgesiyle yoğun ticaretin yapıldığı bir aracı merkez konumundaki varlığıyla dikkat çekerken, açığa çıkartılan mimari kalıntılar ve seramikleriyle olasılıkla günümüzden 6000 yıl öncesine kadar varlığını sürdürmektedir” dedi.

Print
Posted: Aug 23, 2017,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
3031
ZAIMAĞAOĞLU 62 .KÜTÜPHANE HAFTASI NEDENIYLE BIR MESAJ YAYIMLAYARAK TÜM KÜTÜPHANECILERIN VE OKURLARIN KÜTÜPHANE HAFTASINI KUTLADI.

ZAIMAĞAOĞLU 62 .KÜTÜPHANE HAFTASI NEDENIYLE BIR MESAJ YAYIMLAYARAK TÜM KÜTÜPHANECILERIN VE OKURLARIN KÜTÜPHANE HAFTASINI KUTLADI.

Zaimağaoğlu, Kütüphane Haftası etkinliklerini “Kitap Oku ve Farkında Ol!” sloganıyla KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile birlikte gerçekleştireceklerini bildirdi.

Read more
12
BAKANLIK İLE TELSİM VODAFONE ARASINDA DEPREM FARKINDALIĞI İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

BAKANLIK İLE TELSİM VODAFONE ARASINDA DEPREM FARKINDALIĞI İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Jeoloji ve Maden Dairesi (JMD) ile Telsim Vodafone (VMOL) arasında, deprem farkındalığını artırmaya yönelik önemli bir iş birliği protokolü imzalandı.

 

Read more
3
BERLIN’DE KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ, HALK DANSLARI, EL IŞLERI, YAZIN VE FOTOĞRAF SANATI TANITILDI.

BERLIN’DE KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ, HALK DANSLARI, EL IŞLERI, YAZIN VE FOTOĞRAF SANATI TANITILDI.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nde, 30 Mart 2026 tarihinde düzenlenen Nevruz kutlamalarında KKTC, Berlin Temsilciliğinin daveti ve Kültür Dairesi’nin koordinasyonu temsil edildi. 

Read more
45
678
4.TÜRSAB TURIZM KONGRESI’NIN ÜÇÜNCÜ VE SON GÜN OTURUMLARI, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI’NIN (KKTC) DIJITAL TURIZM VIZYONUNU YANSITAN “ADAKIBRIS” PROJESININ TANITIM SUNUMU ILE BAŞLADI.

4.TÜRSAB TURIZM KONGRESI’NIN ÜÇÜNCÜ VE SON GÜN OTURUMLARI, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI’NIN (KKTC) DIJITAL TURIZM VIZYONUNU YANSITAN “ADAKIBRIS” PROJESININ TANITIM SUNUMU ILE BAŞLADI.

8 Nisan Çarşamba günü düzenlenen oturumda; K.K.T.C. Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Genel Müdürü Mine Emiroğlu, projenin detaylarını ve adanın gelecek turizm stratejilerini sektör paydaşlarıyla paylaştı.

 

Read more
9101112
1314
“Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu”

“Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu”

KKTCDOB’un “Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu” etkinliği Gazimağusa Belediyesi iş birliğiyle 20 Nisan'da Othello Kalesi'nin tarihi atmosferinde çok özel bir çalışmada yeniden sahneleniyor. 

Read more
1516
ATAOĞLU’NDAN KEPEZ BELEDİYESİ’NE ZİYARET

ATAOĞLU’NDAN KEPEZ BELEDİYESİ’NE ZİYARET

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Antalya 5’inci Diplomasi Forumu’na katılmak üzere gittiği Antalya’da, temaslarda bulunuyor. 

Read more
171819
202122
“Bir Usta ve Türk Balesi”

“Bir Usta ve Türk Balesi”

Dünya Dans Günü haftasına özel olarak hazırlanan “Bir Usta ve Türk Balesi” gösteri ve söyleşi etkinliğimiz Lefkoşa’da sanatseverlerle buluşuyor. 

Read more
23
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Read more
242526
27282930123
45678910

Archive