TURİZM VE ÇEVRE BAKANI FİKRİ ATAOĞLU, EKONOMİ GAZETECİLERİ DERNEĞİ (EGD) BULUŞMALARI KAPSAMINDA GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELDİ
• Önemli bir turizm potansiyeli bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yeni bir tanıtım atağına geçti. Çantayı alarak diyar diyar gezip Kıbrıs’ı tanıtmak için uğraştıklarını anlatan KKTC Turizm ve Çevre Bakan Fikri Ataoğlu, bu yıl için 1,5 milyon turist hedeflediklerini söyledi.
Akdeniz’in en önemli turizm destinasyonu olmasına rağmen, hakettiği kadar turist çekmeyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), adanın tanıtımı için yoğun çalışma yapıyor. Ekonomi Gazetecileri Derneğii'nin (EGD) İstanbul’da gazetecilerle buluşturduğu KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, hem çalışmaları hakkında bilgi verdi hem de sorularımızı cevaplandırdı.
SAYEMİZDE SAĞLIK KONSEYİNE GİRDİLER
Ataoğlu, çanta ellerinde diyar diyar gezip Kıbrıs’ı tanıtmak için uğraştıklarını ifade etti. Bakan Ataoğlu, attıkları her adımdan sonra Rumlarla karşı karşıya kaldıklarını ve ciddi kavgalar verdiklerini söyledi. Dünya Sağlık Turizm Konseyi içerisindeki yerlerini alırken de yine karşı karşıya kaldıklarını belirten Ataoğlu, onlara sağlıkla siyaseti karıştırmamalarını ve kendilerinin de üye olmalarını söylediklerine işaret ederek, “Öyle de oldu. 54’üncü üye ülke Kuzey Kıbrıs, 55’inci üye ülke Güney Kıbrıs. Bizim sayemizde onlar da Dünya Sağlık Konseyi içerisinde yerlerini almış oldular” dedi.
TAKOZ OLMA NİYETİMİZ YOK
İzolasyon ve ambargoların kalkmasıyla ilgili KKTC’de yaşayanların yapacak hiçbir şeyi olmadığını vurgulayan Ataoğlu, “Ambargoların kaldırılmasıyla ilgili yapmaya çalıştığımız herhangi bir hareket olursa, 300-400 bin nüfus dediğimiz nüfus, ana vatanın önünde bir takoz olarak durur. Ana vatanın önünde takoz olma niyetimiz yok. 300-400 bin nüfus ne isek bu şekilde devam edebiliriz. Yeter ki ana vatanın önünde takoz olmayalım” diye konuştu.
KENDİMİZE YETERİZ
Yabancıların ülkelerine gelip yatırım yapmasına ihtiyaç olmadığının altını çizen Ataoğlu; “Biz kendi kendimize yeteriz, yeter ki biz adamıza sahip çıkalım” dedi. Doğu bölgesindeki Dipkarpaz’da iyileştirme çalışmaları olduğunu dile getiren Ataoğlu, bu çalışma sonrası bölgede daha farklı bir turizm konsepti uygulanacağını, hem bölge yerel yönetimi ile hem de bölgedeki STK’lar ile yaptıkları görüşmeler sonucunda gelen talepleri değerlendirdiklerini anlattı. Ataoğlu, bu çalışmaların köy tarzı turizm yatırımı olacağını aktardı.
• Muhafazakâr konsepte ilgi hızla artıyor
• Tarımla ilgili ciddi teşvikleri ve çalışmaları bulunduğunu da kaydeden Ataoğlu, sulama sistemi devreye girince adadaki arazilerden daha yüksek verim alınabileceğini anlattı. Ataoğlu, geçen yıl ülkeye 1 milyon turist geldiğini hatırlatarak, bu yılki hedeflerinin 1,5 milyon olduğunu, şu anda 800-900 bin rakamını yakaladıklarını, 7 ay için bu rakamın çok iyi olduğunu aktardı. Ataoğlu, son dönemde muhafazakâr turizminin de hızla yükseldiğini Kıbrıs’ta bu kansepte yönelik otel yatırımları bulunduğunu söyledi.
Hedefimiz % 50 artış
Konaklama sayılarında geçen yıla oranla yüzde 30’luk artış olduğuna dikkati çeken Ataoğlu, “Geceleme oranında yüzde 42’lik bir artış var. 2016 ile 2017’yi kıyasladığımızda yüzde 50’lik artış hedeflemiştik ve yüzde 50’lik artışa son sürat gidiyoruz. Yatak sayımız 22 bin civarında. Hava ve deniz yoluyla gelen yolcu sayısında yüzde 12’lik artış var”dedi.
Öğrenciler gönüllü elçi
KKCT'li Bakan Ataoğlu, ülkelerinde 106 ülkeden 100 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu belirterek, bu öğrencileri gönüllü turizm elçisi olarak kabul ettiklerini, öğrencilerin kaldığı süreçte onların müzeleri ve ören yerlerini rehberler eşliğinde ücretsiz gezmelerini sağladıklarını anlattı.