Girne Çatalköy İmar Planı’nın hayata geçirilmesi yönünde Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın çalışmaları devam ediyor.
Şubat 2016’da başlatılan imar planının sürdürülebilir olması, gelişmelerin kontrol altına alınması ve gelecek nesillere planlı bir şehir bırakılması hedefleniyor.
Nitelikli büyüme ve kaliteli yaşam için büyük rol oynayan İmar Planı için bölge halkı ve sivil toplum örgütleriyle de işbirliği yapılıyor.
Şehir Planlama Dairesi, Girne Belediyesi ve Çatalköy Belediyesi teknik ekipleri ile birlikte eşgüdüm içerisinde gerçekleştirilen Girne Çatalköy İmar Planı’nın Kasım ayı sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, göreve başladıkları andan itibaren Girne Çatalköy İmar Planı’nın ciddi şekilde destek ve katkı verdiklerini ve süreci hiç aksatmadıklarını vurguladı.
BÖLGE HALKI VE STÖ İŞBİRLİĞİNDE…
İmar Planlama çalışmalarının Şehir Planlama Dairesi, Girne Belediyesi ve Çatalköy Belediyesi teknik ekipleri ile birlikte eşgüdüm içerisinde yapıldığına dikkat çeken Fikri Ataoğlu, Ocak ayında mevcut durum raporunun hazırlanıp, bölge halkının ve sivil toplum örgütlerinin bilgisine getirildiğini söyledi.
Plan tasarı çalışmalarının devam etmekte olduğunu ve en geç Temmuz ayı ortasına kadar hazırlanıp yine aynı yöntemle sivil toplum örgütleri ve bölge halkı ile paylaşılacağını açıklayan Ataoğlu, alınacak olan görüş ve önerilere göre gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirtti.
KASIM AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ HEDEFLENİYOR
Ataoğlu, her şey tamamlandıktan sonra planın yerel yönetimler, Kaymakamlık, Şehir Planlamadan oluşan birleşik kurulun onayına sunulacağını ve onaylandıktan sonra Kasım ayı gibi yürürlüğe gireceğini kaydetti.
Ataoğlu, “Belediyelerin reddettiği bir planı uygulamaya koyma yetkimiz olmasına rağmen şeffaflık ve katılımcılık adına belediyelerimizin kabul etmeyeceği bir planı uygulamaya koymayacağız” dedi.
KALE ARKASINA REVİZYON
1993 yılında yapılan ve hiç ellenmemiş durumda olan Girne Koruma Çevre Planı’nın da (kale arkası ve Türk mahallesini kapsayan alan) revizyon çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Bakan Ataoğlu, bu çalışmayı da Girne Çatalköy İmar Planı ile birlikte sonuçlandıracaklarını bildirdi.
Söz konusu çalışmaların tamamen bilimsel veriler ile kamu yararına yapıldığının altını çizen Ataoğlu, “Göreve başladığımız dönemde ilan edilmiş olan 3 imar planı 8 tane de emirname mevcuttu. Şu anda Şehir Planlama Dairemiz Plan grupları yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile birlikte 6 plan çalışması yürütmektedir, bu da planlamaya verdiğimiz önemi göstermektedir. Artık Şehir Planlama Dairemiz giren- çıkan dosya sayısıyla değil yapılan planlarla anılacak”dedi.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçmiş dönemde mevcut imar planlarının sadece Lefkoşa İmar Planı, Girne Koruma Çevre Planı ve Alagadi Koruma Çevre Planı’ndan oluştuğuna dikkat çekerek, görevi devraldıktan sonra başlatılan imar planlarını da açıkladı.
Mağusa - Yeniboğaziçi ve İskele imar planlarının hazırlandığını belirten Ataoğlu, Lefke imar planını ise iki yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Beyarmudu imar planının ise bitmiş durumda olduğunu kaydeden Ataoğlu, söz konusu planını birleşik kurul sürecini beklediğini ifade etti.
Ataoğlu, Girne Çatalköy İmar Planı’nın da mevcut durum raporunun hazır olduğunu ve bölge halkı ile sivil toplum örgütlerinin bilgisine getirildiğini hatırlattı.
Bunun yanında Lefkoşa İmar Planı ve Girne Koruma Çevre Planın’da revizyon çalışması başlatıldığını söyleyen Fikri Ataoğlu, Mehmetçik ve Dikmen Belediyeleri ile de görüşüldüğümü ve yakın bir zamanda İmar Planı sürecine geçileceğini bildirdi.