Akreditasyon töreni, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Özel Hastaneler Birliği Başkanı Dr. Hayat İzel ile KKTC’de sağlık alanında faaliyet gösteren 11 kurumun yetkilisinin katılımıyla gerçekleşti.
Ataoğlu: Turizm, 2020’de 2 trilyon dolara ulaşacak...
Kuzey Kıbrıs’ın Dünya’nın dört bir yanından tatil ve eğitim için tercih edildiğini değinerek konuşmasına başlayan Turizm Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, turizm sektörünün önümüzdeki 20 yılda büyümeye devam edeceğini ve 2020 yılında 2 trilyon dolar hacme ulaşacağını anlattı.
Somut adımlar atarak destek vereceğiz...
“Dünya’da yaşanan pek çok olumsuzluğa rağmen gelişimini sürdüren turizm endüstrisinde özgün yerini alan Sağlık Turizmi’ne yatkın bütün ülkeler gibi bizler de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde somut adımlar atmaya, gerekli yasal ve altyapısal düzenlemeleri hayata geçirmeye ve bu alanı teşviklendirmeye kararlıyız” diyen Ataoğlu, KKTC’nin, coğrafi konumu, tarihi, turistik ve insani özellikleri, Yakın Doğu ve Girne Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere akıllı binalardan oluşan yüksek konforlu özel hastaneleri ile tüp bebek merkezleri, uluslararası akreditasyonları yanısıra, otellerinde sunulan medikal masaj, spa uygulamaları ve ayrıca üçüncü yaş turizminde sahip olduğu potansiyeli ile birleştirdiği fiyat avantajı sayesinde sağlık turizminde tercih edilmek için gereken bütün özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Alternatif turizm türlerinin gelişmesi için çalışıyoruz...
Konsey Kurucu Başkanları Ahmet Savaşan ile Emin Çakmak’ın Sağlık Turizmi’nin KKTC’de gelişmesi ve Kuzey Kıbrıs’ın bu alandaki olanaklarının Dünya’ya duyrulmasında büyük katkısı olduğuna da değinen Ataoğlu, bir yandan kitle turizmi gelirlerinin optimuma çıkması diğer bir yandan ise alternatif turizm türlerinin gelişmesi için çalıştıklarını ifade etti.
Savaşan: Sağlık Turizmi’nde yeni bir çağ başladı...
Törende konuşan Ahmet Savaşan, amaçlarının sağlık turizmini KKTC geneline yaymak ve ülke içi katmadeğeri artırmak olduğuna vurgu yaptı. Başbakan Hüseyin Özgürgün başta olmak üzere, Turizm ve Sağlık Bakanları ile Türkiye yetkililerinin, Sağlık Turizmi’nin KKTC ekonomisini pozitif etkileyeceğine ve ülkenin kendi ayakları üzerinde durmasına katkı yapacağına inandığını söyleyen Savaşan, hükümetin Sağlık Turizmi’nin devlet politikası haline gelebilmesi için büyük bir gayret gösterdiğini vurguladı. Hükümete ve Türkiye yetkililerine verdikleri destekten ötürü konsey ve ülke insanı adına teşekkür eden Savaşan, atılan imzalarla KKTC’de sağlık turizminde yeni bir çağın başladığını vurguladı.
Çakmak: Map2heal 90 ülkeyi birbirine bağlıyor...
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi olarak hayata geçirilen Map2heal’in Dünya’da Sağlık Turizmi’nin gelişmesi için tarihi bir adım olduğunu anlatan Çakmak da konuşmasında, Map2heal sisteminin 90 ülke, 151 ofisi birbirine on-line bağladığını söyledi.
17 farklı dilde hizmet...
Map2heal’in sağlıkta iletişimin sınırlarını kaldırdığını ifade eden Çakmak, sistem sayesinde Dünya’nın dört bir yanındaki hastaların Bilgisayarlı Tomografi, Koroner Anjiyografi, MR, Röntgen, Ekokardiyografi ve buna benzer tüm tetkiklerini saniyeler içinde Doktorlara gönderebileceğini, doktorların da yorum ve önerilerini 17 farklı dilde alabileceklerini anlattı.
Konsey üyeleri sisteme ücretsiz girebilecek...
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde map2heal’e ilk olarak YDÜ Hastanesi ve hekimlerinin akredite olduğunu anımsatan Çakmak, sisteme Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’ne üye olan sağlık kuruluşlarının ücretsiz katılabileceğini söyledi.
Sucuoğlu: KKTC Dünya’ya entekre oldu...
Map2heal sayesinde KKTC’nin Dünya’ya entegre olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu da yaptığı konuşmada, Sağlık ve Turizm Bakanlıkları ile Konseyin iyi bir sinerji yakaladığını ve Sağlık Turizmi’nin gelişmesi için önemli adımlar attığını vurguladı. Sağlık Turizmi Master Planı taslağının hazırlanmasında sona gelindiğini belirten Sucuoğlu, en önemli hedeflerinin KKTC’de sağlık alanındaki kaliteyi yükseltmek olduğuna dikkat çekti.
Sağlık Turistleri 8 kat fazla döviz bırakıyor...
Dünya’da 30 milyon kişinin şifa bulmak için yurt dışına gittiğini belirten Sucuoğlu, sağlık turistlerinin diğer turistlere göre ülkelere sekiz kata kadar daha fazla döviz bıraktığını söyledi.
KKTC Hükümeti’nin, Kuzey Kıbrıs’ın bu alanın aktörlerinden biri olabilmesi için Türkiye ile birlikte çalıştığını da ifade eden Sucuoğlu, gereken adımların atıldığını sözlerine ekledi.