Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (SİTA) düzenlediği Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi’ne katıldı.
“İklim krizinin ülkedeki etkilerini gözler önüne sermek, ülkesel önleme ve uyum stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak, acil önlem planlarının oluşturulmasına zemin hazırlamak ve sivil toplum kuruluşları ve toplumla karar vericileri eyleme geçirmek” amacıyla düzenlenen Zirvede, “Lefkoşa İklim Sözleşmesi” de imzalandı.
Sözleşmeye, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman imza koydu.
Lefkoşa İklim Sözleşmesi’nde, iklim krizi ile mücadele konularında ortak akılla çalışma; doğanın, ormanların ve su kaynaklarının korunması adına gerekli önlemlerin zaman kaybetmeden alınması için gerekli adımların atılması; bakanlıkların ve kurumların iklim krizinin gerekliliklerini gözeterek hareket etmesi; elektrikte yeşil enerjiye geçişin hızlandırılması; fosil yakıt kullanımının azaltılması amacıyla hybrid ve elektrikli araçlara uygulanan vergilerin teşvik edici hale getirilmesi;
yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş ve rüzgar) kullanımının teşviki gibi bir dizi çevreci adım yer alıyor.
Lefkoşa’da yer alan zirvenin açılışına Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yanı sıra, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve diğer yetkililer katıldı.
ATAOĞLU: ZİRVE SONUÇLARINI YOL HARİTASI KABUL EDECEĞİZ
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, zirvenin açılışında yaptığı konuşmasında, iklim değişikliğinin ciddiyetine işaret ederek, zirveyi düzenleyenlere teşekkür etti. iklim değişikliğine KKTC’nin uyum sürecinin devam ettiğini, olası iklim değişikliklerinin neden olabileceği doğal afetler karşısında ülkenin tüm kurumları ile hazır hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Ataoğlu, iklim değişikliğine yönelik atılan adımları, yasal düzenlemeleri ve diğer çalışmaları anlatarak, zirvede, orman yangınlarına karşı çalışmalar, sulak alanların, tarım alanlarının korunması için yapılacak çalışmaların önemli olduğunu belirtti.
Bakanlık olarak zirvede imzalanan Lefkoşa Sözleşmesi’ni, yol haritası olarak kabul edeceklerini de belirten Ataoğlu, ülkenin iklim değişikliğine uyumu için gereken çalışmaların gerek fiziki gerekse de yasal boyutta devam edeceğini belirtti.