'YEŞİL ADIMLAR PROJESİ’ EĞİTİM SEMİNERİ İLE BAŞLADI.

'YEŞİL ADIMLAR PROJESİ’ EĞİTİM SEMİNERİ İLE BAŞLADI.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın, ülkede, çocukluk yaşlardan itibaren çevre bilinci ve farkındalık oluşturmak ve geleceğe çok daha iyi şartlarda bir çevre bırakmak amacıyla, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi işbirliğinde, “Yeşi Adımlar Projesini “hayata geçiriyor.

Bakanlık, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi  arasında imzalanan protokolle hayata geçen projeyle, üniversite öğrencilerini ve geleceğin öğretmenlerini çevre konusunda bilgilendirilip eğiterek, gelecek nesillerin çevre farkındalığıyla gelişmesini sağlamayı amaçlanıyor. 

“Sen de  yeşil adım at” sloganıyla  hayat bulacak  ‘Yeşil Adımlar Projesi’ kapsamında ülke genelinde  çeşitli eğitim seminerleri, çalıştaylar,  proje yarışmaları  ve fidan dikme etkinlikleri düzenlenmesi  öngörülüyor.

Proje kapsamındaki ilk etkinlik bugün Girne Oscar Otel’de,   Atatürk Öğretmen Akademisi 3 ve 4’üncü sınıf  öğrencilerine yönelik  eğitim semineri oldu. 

09.00-18.00 saatleri arasında yer alan  seminerde,  “Çevre ve sürdürülebilirlik”, “Ekolojik ayak izi”, “Su yönetimi”, “Yeşil Beceriler kazanılması”, “Kirliliğin önlenmesi” ve “Biyolojik çeşitlilik” konuları ele alınıyor.
  
Yeşil Adımlar Projesi  Koordinatörü Çevre Bilimci Akademisyen profesör Doktor Şerife Gündüz,projenin nasıl doğduğu ve amaçları hakkında  bilgi verdi.  

Artan Dünya nüfusuyla,  biyolojik çeşitlilik , doğa ve doğal dengenin her geçen gün yok olduğunu kaydeden Gündüz, buna dur diyecek,çevre farkındalığı ve bilinci oluşmasında  , geleceğe yatırımın gençler ve çocuklar olduğunun bilinciyle bu projeyi hayata geçirdiklerini  söyledi. 

Projeye, geleceğin büyüklerini   yetiştirecek olan öğretmen adayları ve üniversite  öğrencilerini eğiterek başladıklarını dile getiren  Gündüz, bu kapsamda proje paydaşlarının bir dizi etkinlik oluşturduğunu anlattı. 

Üniveriste öğrencileri ve öğretmen adaylarının projenin ardından,  yeşil adımlar atılması  konusunda Kuzey Kıbrıs’ı harekete geçireceğini ve bu konuda öncülük yapacağını belirten Gündüz, üniversite öğrencileri ve öğretmen adaylarının , ufuklarının genişleyeceğini, kendi  projelerini üreteceklerini, bilgilenip bilinçlendikten sonra  öğrendiklerini davranışa geçirerek, toplumda yapacakları çalışmalarla farkındalık yaratacaklarını kaydetti. 

Atatürk Öğretmen Akademisi  Öğrenci Konseyi Başkanı  Melis Hoca da konuşmasında, gençlerin “yeşil adımlar projesiyle ne amaçladığını anlattı. 

  İklim değişikliği  altında yatan  nedenlerin yanı sıra  iklim eyleminin  sunduğu ekolojik  sosyal ve  ekonomik  fırsatlar hakkında  bilgi ve farkındalık oluşturmak,iyi uygulamaların  değişimini , bilgi  deneyim  aktarımını  ve dönüşüm süreçlerini desteklemek  için ağların  oluşturulmasını ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için uygun bir çevreyi teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Hoca, hayatımızı  yaşamanın en iyi yolunun  sosyal  ve doğal ortamın  zarar vermeden  sadece ihtiyacınız olanı  almak olduğuna inanıyoruz. ,hepimiz  için sürdürülebilir  bir geleceğe giden yolda , her birimizin  anlatacak  kendi benzersiz  hikayeleri var ve ortak  anlatıda kendi  payımıza düşeni  örüyoruz.”diye konuştu.  

Projede yer alarak, çevre bilinci ve gelecekte daha iyi bir çevre yaratmak için Kuzey Kıbrısı harekete geçirmeyi amaçladıklarını dile getiren Hoca, geleceğin büyüklerini  yetiştirerek,doğaya sahip çıkmayı, insanoğlunun doğada bıraktığı ayak izleri konusunda  farkındalık yaratmayı  ve insanları  ekolojik , sosyal  ve duygusal  olarak daha sorumlu ve  sürdürülebilir  bir yaşam tarzı  geliştirmeye teşvik  etmeyi amaçladıkları vurguladı. 


ATAOĞLU
Başbakan Yardımcısı Turizm ve Çevre bakanı  Fikri Ataoğlu da, projeyi  KKTC’de çevrenin önemini ortaya koymak, çevre bilinci oluşturmak , çocukları gençleri eğiterek bilinçli nesiller yaratmak, geleceğe daha  temiz ve korunmuş bir çevre aktarmak amacıyla başlattıklarını dile getirerek, bakanlık, DAÜ ve AÖA işbirliğinde  hayat  bulan projeye emek koyan herkese teşekkür etti. 

Eğitim Bakanlığı’nın müfredatlarına çevre desrsinin girmesi için başlattıkları çalışmalarla bu yıldan itibaren pilot okullarda çevre dersinin zounlu olduğunu anımsatan Ataoğlu,gelecek yıldan itibaren ülkede ilköğretimden üniversiteye kadar çevre derslerinin zorunlu ders olarak müfredatta yer alacağını anımsattı. 

Ataoğlu, ülkede  eğitim ve bu gibi projelerle çevre farkındalığının yaratılmasının ve bundan  sonraki yıllarda 5 Haziran Dünya Çevre Gününün , sembolik bir gün olarak kutlanmasını diledi. 

Eğitim seminerinde,  Kıbrıs’taki  sulak alanlar,  Çevre Yasalarına Bakış,  Kıbrıs ve Kaplumbağalar,  Taşkent Doğa  Parkı’nın Projeleri, KKTC’de Su ve Atıksu Yönetimi,  Tarımsal Aktiviteler ve Çevre,  Kıbrıs’ın Endemik Faunası,  Deniz Ekosisteminin Önemi,  Fauna Çalışmaları,  İklim Krizi,  Proje Nasıl yazılır, başlıklarında sunumlar gerçekleşecek.  

Yeşil Adımlar Projesi  kapsamında,DAÜ bakanlık işbirliğinde çevre ve sürdürülebilirlik,  ekolojik ayak izi , atık azaltma , su yönetimi, yeşil beceriler kazanılması , kirliliğin önlenmesi, biyolojik çeşitlilik , sıfır kirlilik başlıklarında, lise ve DAÜ öğrencilerine yönelik  “Sen de yeşil adımını  at projeni hazırla” sloganlı proje yarışması düzenlenecek. 

Ocak ayında gerçekleşecek  Yeşil Adımlar Çalıştayı kapsamında, 7 Ocak Cuma günü,doğaya bin adet fidan dikilecek,  8 Ocak  Cumartesi, Türkiye’den uzman akademisyenlerin de katılımıyla  Lefkoşa Merit Otel’de halka da açık olan Yeşil Adımlar Çalıştayı yer alacak.

Print
Posted: Dec 12, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«March 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
26
Ataoğlu, Almanya'dan gelen, Türk İş İnsanları Konseyi heyetini Kabul etti...

Ataoğlu, Almanya'dan gelen, Türk İş İnsanları Konseyi heyetini Kabul etti...

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Federal Almanya Baden Würtemberg Eyaleti Türk İş İnsanları Konseyi heyetlerini kabul etti.

Read more
2728291
ATAOĞLU, KITREB BAŞKANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ.

ATAOĞLU, KITREB BAŞKANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dener Öymen Başkanlığı’ndaki Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) 1977’den itibaren KITREB Başkanlığı yapmış, eski başkanlardan oluşan heyeti kabul ederek görüştü.

Read more
23
456
KKTC, ITB BERLİN TURİZM FUARI’NDA.

KKTC, ITB BERLİN TURİZM FUARI’NDA.

Kuzey Kıbrıs turizmde güzel bir ivme yakaladı.

Read more
78
Ataoğlu: "Kadınlar, toplumumuzun renkleridir"

Ataoğlu: "Kadınlar, toplumumuzun renkleridir"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Read more
9
"Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır"

"Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır" sloganıyla emekçi kadınlar dayanışma etkinliğine katıldı.

Read more
10
11121314
ATAOĞLU, TIP BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI.

ATAOĞLU, TIP BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

Read more
1516
ATAOĞLU’NDAN, GİRNE ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ANLAMLI ETKİNLİK…

ATAOĞLU’NDAN, GİRNE ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ANLAMLI ETKİNLİK…

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” kapsamında, Gençlik Dairesine bağlı Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu öğrencilerine yönelik etkinlik düzenledi.

Read more
17
181920
AHMET AN’IN KIBRIS’TA TÜRKÇE BASILMIŞ KİTAPLAR LİSTESİ (1878-2022) İSİMLİ KİTABI KÜLTÜR DAİRESİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

AHMET AN’IN KIBRIS’TA TÜRKÇE BASILMIŞ KİTAPLAR LİSTESİ (1878-2022) İSİMLİ KİTABI KÜLTÜR DAİRESİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi yayınları kapsamında 2006 yılında basılan son kitabın ardından ilk kez Ahmet An’ın Kıbrıs’ta Türkçe Basılmış Kitaplar Listesi (1878-2022) isimli kitabı Kültür Dairesi tarafından yayımlandı.

Read more
2122
KAMİL ÖZAY İLK KİTAP ÖDÜLLÜ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI.

KAMİL ÖZAY İLK KİTAP ÖDÜLLÜ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI.

Kültür Dairesi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı yılına ithafen düzenlediği Kamil Özay İlk Kitap Ödüllü Yarışma’nın ödül töreni bugün, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde yapıldı.

Read more
2324
25262728293031
1234567

Archive