Başbakan Yardımcılığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın, ülkede, çocukluk yaşlardan itibaren çevre bilinci ve farkındalık oluşturmak ve geleceğe çok daha iyi şartlarda bir çevre bırakmak amacıyla, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi işbirliğinde, “Yeşi Adımlar Projesini “hayata geçiriyor.
Bakanlık, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi arasında imzalanan protokolle hayata geçen projeyle, üniversite öğrencilerini ve geleceğin öğretmenlerini çevre konusunda bilgilendirilip eğiterek, gelecek nesillerin çevre farkındalığıyla gelişmesini sağlamayı amaçlanıyor.
“Sen de yeşil adım at” sloganıyla hayat bulacak ‘Yeşil Adımlar Projesi’ kapsamında ülke genelinde çeşitli eğitim seminerleri, çalıştaylar, proje yarışmaları ve fidan dikme etkinlikleri düzenlenmesi öngörülüyor.
Proje kapsamındaki ilk etkinlik bugün Girne Oscar Otel’de, Atatürk Öğretmen Akademisi 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik eğitim semineri oldu.
09.00-18.00 saatleri arasında yer alan seminerde, “Çevre ve sürdürülebilirlik”, “Ekolojik ayak izi”, “Su yönetimi”, “Yeşil Beceriler kazanılması”, “Kirliliğin önlenmesi” ve “Biyolojik çeşitlilik” konuları ele alınıyor.
Yeşil Adımlar Projesi Koordinatörü Çevre Bilimci Akademisyen profesör Doktor Şerife Gündüz,projenin nasıl doğduğu ve amaçları hakkında bilgi verdi.
Artan Dünya nüfusuyla, biyolojik çeşitlilik , doğa ve doğal dengenin her geçen gün yok olduğunu kaydeden Gündüz, buna dur diyecek,çevre farkındalığı ve bilinci oluşmasında , geleceğe yatırımın gençler ve çocuklar olduğunun bilinciyle bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Projeye, geleceğin büyüklerini yetiştirecek olan öğretmen adayları ve üniversite öğrencilerini eğiterek başladıklarını dile getiren Gündüz, bu kapsamda proje paydaşlarının bir dizi etkinlik oluşturduğunu anlattı.
Üniveriste öğrencileri ve öğretmen adaylarının projenin ardından, yeşil adımlar atılması konusunda Kuzey Kıbrıs’ı harekete geçireceğini ve bu konuda öncülük yapacağını belirten Gündüz, üniversite öğrencileri ve öğretmen adaylarının , ufuklarının genişleyeceğini, kendi projelerini üreteceklerini, bilgilenip bilinçlendikten sonra öğrendiklerini davranışa geçirerek, toplumda yapacakları çalışmalarla farkındalık yaratacaklarını kaydetti.
Atatürk Öğretmen Akademisi Öğrenci Konseyi Başkanı Melis Hoca da konuşmasında, gençlerin “yeşil adımlar projesiyle ne amaçladığını anlattı.
İklim değişikliği altında yatan nedenlerin yanı sıra iklim eyleminin sunduğu ekolojik sosyal ve ekonomik fırsatlar hakkında bilgi ve farkındalık oluşturmak,iyi uygulamaların değişimini , bilgi deneyim aktarımını ve dönüşüm süreçlerini desteklemek için ağların oluşturulmasını ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için uygun bir çevreyi teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Hoca, hayatımızı yaşamanın en iyi yolunun sosyal ve doğal ortamın zarar vermeden sadece ihtiyacınız olanı almak olduğuna inanıyoruz. ,hepimiz için sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda , her birimizin anlatacak kendi benzersiz hikayeleri var ve ortak anlatıda kendi payımıza düşeni örüyoruz.”diye konuştu.
Projede yer alarak, çevre bilinci ve gelecekte daha iyi bir çevre yaratmak için Kuzey Kıbrısı harekete geçirmeyi amaçladıklarını dile getiren Hoca, geleceğin büyüklerini yetiştirerek,doğaya sahip çıkmayı, insanoğlunun doğada bıraktığı ayak izleri konusunda farkındalık yaratmayı ve insanları ekolojik , sosyal ve duygusal olarak daha sorumlu ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı geliştirmeye teşvik etmeyi amaçladıkları vurguladı.
ATAOĞLU
Başbakan Yardımcısı Turizm ve Çevre bakanı Fikri Ataoğlu da, projeyi KKTC’de çevrenin önemini ortaya koymak, çevre bilinci oluşturmak , çocukları gençleri eğiterek bilinçli nesiller yaratmak, geleceğe daha temiz ve korunmuş bir çevre aktarmak amacıyla başlattıklarını dile getirerek, bakanlık, DAÜ ve AÖA işbirliğinde hayat bulan projeye emek koyan herkese teşekkür etti.
Eğitim Bakanlığı’nın müfredatlarına çevre desrsinin girmesi için başlattıkları çalışmalarla bu yıldan itibaren pilot okullarda çevre dersinin zounlu olduğunu anımsatan Ataoğlu,gelecek yıldan itibaren ülkede ilköğretimden üniversiteye kadar çevre derslerinin zorunlu ders olarak müfredatta yer alacağını anımsattı.
Ataoğlu, ülkede eğitim ve bu gibi projelerle çevre farkındalığının yaratılmasının ve bundan sonraki yıllarda 5 Haziran Dünya Çevre Gününün , sembolik bir gün olarak kutlanmasını diledi.
Eğitim seminerinde, Kıbrıs’taki sulak alanlar, Çevre Yasalarına Bakış, Kıbrıs ve Kaplumbağalar, Taşkent Doğa Parkı’nın Projeleri, KKTC’de Su ve Atıksu Yönetimi, Tarımsal Aktiviteler ve Çevre, Kıbrıs’ın Endemik Faunası, Deniz Ekosisteminin Önemi, Fauna Çalışmaları, İklim Krizi, Proje Nasıl yazılır, başlıklarında sunumlar gerçekleşecek.
Yeşil Adımlar Projesi kapsamında,DAÜ bakanlık işbirliğinde çevre ve sürdürülebilirlik, ekolojik ayak izi , atık azaltma , su yönetimi, yeşil beceriler kazanılması , kirliliğin önlenmesi, biyolojik çeşitlilik , sıfır kirlilik başlıklarında, lise ve DAÜ öğrencilerine yönelik “Sen de yeşil adımını at projeni hazırla” sloganlı proje yarışması düzenlenecek.
Ocak ayında gerçekleşecek Yeşil Adımlar Çalıştayı kapsamında, 7 Ocak Cuma günü,doğaya bin adet fidan dikilecek, 8 Ocak Cumartesi, Türkiye’den uzman akademisyenlerin de katılımıyla Lefkoşa Merit Otel’de halka da açık olan Yeşil Adımlar Çalıştayı yer alacak.