BAKAN ÜSTEL, 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI.

BAKAN ÜSTEL, 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI.

Bakan Üstel’in 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajı şöyle:
“1972 yılında İsveç’in Stockolm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla kabul edilen ve her yıl farklı bir tema ile farkındalık yaratılması adına 5 Haziran günü, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması ise biyolojik çeşitlilik olarak belirlenmiştir. 

Ülkemiz sahip olduğu kaynak değerleri ile yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi, geniş bir malzeme deposu olma özelliğindedir. Biyolojik çeşitliliğimiz bilimsel araştırma, koleksiyon amaçlar adına bir çok yabancı için çekici bir hal almaktadır.

Biyoçeşitliliğimizi korumak her bireyin asli görevleri arasında olmalıdır. İnsanlar yaşadıkları çevreyi koruma, bilinçli kullanma, kollama, etkin çevre politikalarını destekleme ve yaygınlaştırma politikası gütmelidir. Her insanın büyüğüyle küçüğüyle yaşlısıyla genciyle günlük hayatta alabilecek küçük tedbirlerle çevre kirliliğiyle mücadele etmesi, doğal hayatı gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın küçük ama belki de en önemli adımı olacaktır.

Yaşam kaynaklarımızı korumak için hep birlikte ele ele vererek çocuklarımıza daha yaşanabilir bir çevre bırakmaya gayret etmeliyiz. Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak, çevremizin korunması adına elimizden gelen gayreti gösteriyor, bu yönde politika oluşturma adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ülkelerin en değerli zenginliği olan genetik kaynakların ulusal ve uluslararası boyutta etkin yönetimi bir zorunluluk gereğidir. Ülkemizde çok değerli biyolojik zenginlik bulunmaktadır ve bu konuda kurumlar arası koordinasyon Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak bizlerin hedefleri arasında yer almaktadır. 

Son günlerde ülkemizde yaşanan orman yangınları, ülkemizin biyolojik çeşitliliğini olumsuz yönde etkilemekle birlikte, ülkemizde büyük zararlara neden olan orman yangınlarının hemen hemen tamamının sebebi insan kaynaklıdır. Küçük ihmal ve dikkatsizlikler yangınların en büyük nedenini oluşturuyor. Orman yangınları nedenlerinin yüzde 76'sı piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklanmaktadır. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90'a ulaşır. Yangınların yüzde 8'inin ise kasten orman yakma fiili sonucu ortaya çıktığı görülüyor. 

Genellikle göz ardı edilen önemli bir hasar da topraklarımızda oluşmaktadır. Yangınlar sırasında bu canlılar topluluğunun bileşimi değişirken, yararlı birçok organizma da yok oluyor, orman ekosistemi hasar görüyor. Yangınların toprağa olan diğer zararı ise toprak parçacıklarının birbirine bağlı kalmasını sağlayan doğal toprak organik maddesi olan humusun yanması olarak öne çıkıyor. Böylelikle toprak tanecikleri kırılgan ve duyarlı bir hal alarak, çok ufak zerreciklere ayrılıyor. Dikilen fidanlar toprağı örtene kadar erozyonla toprak kaybı oluşuyor.

Unutulmamalıdır ki, çevreye karşı duyarlı olmak ve korumak her hangi bir kurum veya kuruluşa ait değildir. Çevre tüm insanlığın ortak ödevidir.

“5 Haziran Dünya Çevre Günü” kutlanması gereken bir gün değil, çevre sorunlarına ve konularına dikkat çekilerek, farkındalığı çevre konularına çevirebilmek olmalıdır. 

Turizm ve Çevre  Bakanı olarak tüm bu konulardaki hassasiyetim, gelecek kuşaklara devretmek zorunda olduğumuz çevremize duyduğum saygıdan geçmektedir. Çünkü çevre bizimdir, hepimizindir.”
 

Print
Posted: Jun 5, 2020,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«July 2025»
MonTueWedThuFriSatSun
30
Polis Teşkilatımızın 61’inci kuruluş yıldönümü

Polis Teşkilatımızın 61’inci kuruluş yıldönümü

"Polisimiz, devletimizin en köklü ve en saygın kurumlarından biri olarak, hukuk devleti ilkesine bağlılığı, görev bilinci ve halkla kurduğu güven ilişkisiyle her zaman gurur kaynağımız olmuştur.

Read more
12
Ataoğlu'ndan Mert Özyürekliler’e teşekkür: “Kıbrıs Kültürünü Gururla Temsil Ediyor”

Ataoğlu'ndan Mert Özyürekliler’e teşekkür: “Kıbrıs Kültürünü Gururla Temsil Ediyor”

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk kültürünü yurt dışında tanıtan başarılı sanatçı Mert Özyürekliler’i kabul etti. Kabulde, Ataoğlu, Özyürekliler’in kültürel değerlerimizi uluslararası alanda tanıtma yönündeki katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Read more
3456
7
Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Mersin'de 'Ada Kıbrıs' Sergisini Ziyaret Etti.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Mersin'de 'Ada Kıbrıs' Sergisini Ziyaret Etti.

 Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Mersin'in Tarsus ilçesindeki Çukurova Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen 'Ada Kıbrıs' sergisine katıldı.

Read more
89
Bakan Ataoğlu: “KKTC'nin Yalnızlığa Terk  Edilmesine Türk Dünyası Sessiz Kalmamalı”

Bakan Ataoğlu: “KKTC'nin Yalnızlığa Terk Edilmesine Türk Dünyası Sessiz Kalmamalı”

Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı, teşkilata üye ve gözlemci ülkelerin katılımıyla Ankara’da düzenlendi. Toplantıya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan ve Türkiye’den temsilciler katıldı. 

Read more
1011
Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 11 Temmuz Basın Günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 11 Temmuz Basın Günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Ataoğlu'nun mesajı;
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan penceresi olan basın kuruluşlarımız, ülkemizin haklı mücadelesini, kültürel zenginliklerini ve toplumsal değerlerini en doğru şekilde yansıtarak çok önemli bir görevi ifa etmektedir. 

Read more
1213

BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI, TURİZM, KÜLTÜR GENÇLİK VE ÇEVRE BAKANLIĞI, ESKİ ESERLER VE MÜZELER DAİRESI, KAMUOYUNUN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMESİ AMACI İLE AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMAYI YAPMA GEREĞİ DUYMUŞTUR.

Lambusa Kral Mezarları ile ilgili olarak, sosyal medyaya yansıyan, üzerinde kazı yapılıyor yönündeki bilgilerin doğru anlaşılması amacı ile Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duymuştur. 

Read more
1415161718
Ataoğlu: “Gürültü Kirliliğine Karşı  Teknolojik Denetim Başladı”

Ataoğlu: “Gürültü Kirliliğine Karşı Teknolojik Denetim Başladı”

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, çevresel gürültünün sürekli izlenmesine yönelik önemli bir adım attıklarını belirterek, “Avrupa Birliği finansmanıyla yaklaşık 300 bin Euro’luk yatırımla çevresel gürültü izleme sistemi kurduk. Bu sistemle artık 24 saat esasına dayalı, anlık ve sürekli bir denetim sürecini başlatıyoruz” dedi.

Read more
19
Ataoğlu: “Bu Belgesel, Geçmişe Saygı, Geleceğe Çağrıdır”

Ataoğlu: “Bu Belgesel, Geçmişe Saygı, Geleceğe Çağrıdır”

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Kıbrıs Kartalları” belgeselinin gala gösteriminde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının tarihinin yalnızca bir toplumun değil, aynı zamanda insanlık onurunun, bağımsızlık tutkusunun ve vatan sevgisinin destanı olduğunu vurguladı.

Read more
20
212223
KKTC, Mersin Marina’da “Ada Kıbrıs” Sergisiyle Tanıtım Atağında

KKTC, Mersin Marina’da “Ada Kıbrıs” Sergisiyle Tanıtım Atağında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, uluslararası tanıtım atağını Mersin’de sürdürüyor.

Read more
242526
“Ada Kıbrıs” Mersin’de Göz Kamaştırıyor!

“Ada Kıbrıs” Mersin’de Göz Kamaştırıyor!

KKTC, Çukurova’da Tanıtım Atağında  

Read more
27
28293031123
45678910

Archive