BAKAN ÜSTEL, 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI.

BAKAN ÜSTEL, 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI.

Bakan Üstel’in 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajı şöyle:
“1972 yılında İsveç’in Stockolm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla kabul edilen ve her yıl farklı bir tema ile farkındalık yaratılması adına 5 Haziran günü, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması ise biyolojik çeşitlilik olarak belirlenmiştir. 

Ülkemiz sahip olduğu kaynak değerleri ile yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi, geniş bir malzeme deposu olma özelliğindedir. Biyolojik çeşitliliğimiz bilimsel araştırma, koleksiyon amaçlar adına bir çok yabancı için çekici bir hal almaktadır.

Biyoçeşitliliğimizi korumak her bireyin asli görevleri arasında olmalıdır. İnsanlar yaşadıkları çevreyi koruma, bilinçli kullanma, kollama, etkin çevre politikalarını destekleme ve yaygınlaştırma politikası gütmelidir. Her insanın büyüğüyle küçüğüyle yaşlısıyla genciyle günlük hayatta alabilecek küçük tedbirlerle çevre kirliliğiyle mücadele etmesi, doğal hayatı gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın küçük ama belki de en önemli adımı olacaktır.

Yaşam kaynaklarımızı korumak için hep birlikte ele ele vererek çocuklarımıza daha yaşanabilir bir çevre bırakmaya gayret etmeliyiz. Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak, çevremizin korunması adına elimizden gelen gayreti gösteriyor, bu yönde politika oluşturma adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ülkelerin en değerli zenginliği olan genetik kaynakların ulusal ve uluslararası boyutta etkin yönetimi bir zorunluluk gereğidir. Ülkemizde çok değerli biyolojik zenginlik bulunmaktadır ve bu konuda kurumlar arası koordinasyon Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak bizlerin hedefleri arasında yer almaktadır. 

Son günlerde ülkemizde yaşanan orman yangınları, ülkemizin biyolojik çeşitliliğini olumsuz yönde etkilemekle birlikte, ülkemizde büyük zararlara neden olan orman yangınlarının hemen hemen tamamının sebebi insan kaynaklıdır. Küçük ihmal ve dikkatsizlikler yangınların en büyük nedenini oluşturuyor. Orman yangınları nedenlerinin yüzde 76'sı piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklanmaktadır. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90'a ulaşır. Yangınların yüzde 8'inin ise kasten orman yakma fiili sonucu ortaya çıktığı görülüyor. 

Genellikle göz ardı edilen önemli bir hasar da topraklarımızda oluşmaktadır. Yangınlar sırasında bu canlılar topluluğunun bileşimi değişirken, yararlı birçok organizma da yok oluyor, orman ekosistemi hasar görüyor. Yangınların toprağa olan diğer zararı ise toprak parçacıklarının birbirine bağlı kalmasını sağlayan doğal toprak organik maddesi olan humusun yanması olarak öne çıkıyor. Böylelikle toprak tanecikleri kırılgan ve duyarlı bir hal alarak, çok ufak zerreciklere ayrılıyor. Dikilen fidanlar toprağı örtene kadar erozyonla toprak kaybı oluşuyor.

Unutulmamalıdır ki, çevreye karşı duyarlı olmak ve korumak her hangi bir kurum veya kuruluşa ait değildir. Çevre tüm insanlığın ortak ödevidir.

“5 Haziran Dünya Çevre Günü” kutlanması gereken bir gün değil, çevre sorunlarına ve konularına dikkat çekilerek, farkındalığı çevre konularına çevirebilmek olmalıdır. 

Turizm ve Çevre  Bakanı olarak tüm bu konulardaki hassasiyetim, gelecek kuşaklara devretmek zorunda olduğumuz çevremize duyduğum saygıdan geçmektedir. Çünkü çevre bizimdir, hepimizindir.”
 

Print
Posted: Jun 5, 2020,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«March 2025»
MonTueWedThuFriSatSun
24252627
KALKINMA BANKASI VE KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI (KTSO) ARASINDA "SANAYİ DESTEK KREDİSİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI.

KALKINMA BANKASI VE KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI (KTSO) ARASINDA "SANAYİ DESTEK KREDİSİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI.

Sanayicilerin desteklenmesine yönelik imzalanan Sanayi Destek Kredisi protokolü; yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle ekonomik ve finansal  zorluk yaşayan sanayicilerin zorluklarının hafifletilmesine, rekabet güçlerinin artırılması ve üretim kapasitelerinin desteklenmesine yönelik hazırlandı.

Read more
2812
34
Kuzey Kıbrıs turizmi Berlin’de tanıtılıyor

Kuzey Kıbrıs turizmi Berlin’de tanıtılıyor

Ataoğlu: “Alternatif turizm modelleriyle
Kuzey Kıbrıs’ı ön plana çıkarıyoruz”

Read more
56
Kültür Dairesi, 31. ve 32. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergileri

Kültür Dairesi, 31. ve 32. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergileri

Kültür Dairesi, 31. ve 32. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergileri’nin Benim Şehrim Güzelyurt’um ile Benim Şehrim Lefke’m kategorilerinde sergilenen eserleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne taşıdı

Read more
7
"ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" (Konser)

"ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" (Konser)

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 110. yılında sizleri çok özel bir konsere davet ediyoruz.

Read more
8
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kadınlarımız, toplumun temel yapı taşı, ailelerimizin mimarı ve geleceğimizin en büyük güvencesidir. Onların emeği, sevgisi ve fedakârlıklarıyla şekillenen bir dünyada yaşıyoruz.

Read more
9
1011
KÜLTÜR DAİRESİ HALK DANSLARI DERNEKLERİNE ZİYARET BAŞLATTI.

KÜLTÜR DAİRESİ HALK DANSLARI DERNEKLERİNE ZİYARET BAŞLATTI.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türk kültürünün geleceğe taşınmasında başı çekerek lokomotif görevi yapan halk dansları derneklerine ziyaret başlattı.

Read more
12
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu “His” seyirciyle buluşuyor.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu “His” seyirciyle buluşuyor.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu “His” seyircisiyle buluşuyor.

Read more
13141516
1718
Çanakkale Zaferi'nin 110'uncu yıl dönümü

Çanakkale Zaferi'nin 110'uncu yıl dönümü

Bugün, Çanakkale Zaferi'nin 110'uncu yıl dönümünde, bu destanı yazan kahramanlarımızı büyük bir minnet, gurur ve duygusallıkla anıyoruz. 

Read more
1920212223
24
BAŞBAKAN YARDIMCISI, TURİZM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE ÇEVRE BAKANI FİKRİ ATAOĞLU, KTFD BAŞBAKANI OSMAN ÖREK’İN, 26’NCI ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE DÜZENLENEN TÖRENE KATILDI...

BAŞBAKAN YARDIMCISI, TURİZM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE ÇEVRE BAKANI FİKRİ ATAOĞLU, KTFD BAŞBAKANI OSMAN ÖREK’İN, 26’NCI ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE DÜZENLENEN TÖRENE KATILDI...

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Başbakanı Osman Örek’in 26’ncı ölüm yıldönümü nedeniyle, Lefkoşa Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında gerçekleştirilen anma törenine katıldı.

Read more
252627282930
31123456

Archive