AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMDE KULLANILABİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMDE KULLANILABİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

-Sanayi Odası ve Ticaret Odası öncülüğünde ambalaj atıklarının piyasadan toplatılması için yetkilendirilmiş kar amacı gütmeyen bir kuruluşun oluşması için ilk toplantı gerçekleştirildi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 18/2012 Çevre Yasası altında hazırlanan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğü ile ilgili olarak Sanayi Odası, Ticaret Odası yetkilileri ile ithalatçı ve üretici firma yetkilileri ile bir araya geldi.

1 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğünde ülkeye ambalajlı ürün getiren veya ülkede ambalajlı üretim yapan firmaların piyasaya sürdükleri ambalajların geri toplatılması yasa gereği zorunlu olmuştu.

Tüzük kapsamında yükümlülük getirilen ekonomik aktörler(ambalaj üreticileri ve dönüştürücüleri, doldurucuları ve kullanıcıları, ithalatçıları, ticaretini yapan kişiler ve distiributörler), ürünlerinin faydalı kullanım ömrü sonucunda oluşan atıklarının toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamalarının karşılanması, eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yetkilendirilmiş bir kuruluşun olması gerekmektedir.

Söz konusu durum ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde yetkilendirilmiş kar gütmeyen kuruluşun kurulmasına ve piyasadaki tüm ambalaj atıklarının toplatılması yönünde fikir birliğine varılmıştır.
Piyasaya ambalajlı ürün süren firmaların üye olacağı bu kuruluş sayesinde şirketler toplanan ambalaj atıkları karşılığında yetkilendirilmiş kurluluşa bir bedel ödeyerek ülkedeki kirliliğin de önüne geçmiş olacak.

Bakan Ataoğlu başkanlığında yapılan toplantıya katılan ekonomik aktörler konuyla ilgili görüşlerini paylaşırken, önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleneceği yönünde de kararlar ürettiler.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu toplantı esnasında yaptığı konuşmada ‘Yetkilendirilmiş Kuruluşun’ kurulması ve bu kuruluşun aktif rol alması için bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğü’nün sadece marketlerdeki poşetleri kapsamadığına da değinen Ataoğlu, ülkedeki tüm ambalajların geri dönüşüme kazandırılması için bu tüzüğü hazırladıklarını ifade etti.

ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI KORUMALIYIZ

Tüzüğün yürürlüğe girmesi ile çevre kirliliğinin de günden güne azalmalar meydana geldiğini ifade eden Ataoğlu, ekonomik aktörlerin de devreye girmesiyle birlikte sıfır atık politikasını tam anlamıyla hayat bulacağını belirtti.

Atık kullanımı konusunda olabildiğince az tüketmek ve az atık oluşturmak, oluşan atıkları kaynağında ayrı biriktirmek ve toplamak, ayrı toplanan atıkları geri kazanım yapmak amacı ile çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Ataoğlu çevre ve insan sağlığını koruyarak, çevreye verilen zararları gidermek için, vatandaşların duyarlılıklarını arttırmayı da hedeflediklerini söyledi.            
                    
                
        

 

Print
Posted: Mar 20, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
3031
ZAIMAĞAOĞLU 62 .KÜTÜPHANE HAFTASI NEDENIYLE BIR MESAJ YAYIMLAYARAK TÜM KÜTÜPHANECILERIN VE OKURLARIN KÜTÜPHANE HAFTASINI KUTLADI.

ZAIMAĞAOĞLU 62 .KÜTÜPHANE HAFTASI NEDENIYLE BIR MESAJ YAYIMLAYARAK TÜM KÜTÜPHANECILERIN VE OKURLARIN KÜTÜPHANE HAFTASINI KUTLADI.

Zaimağaoğlu, Kütüphane Haftası etkinliklerini “Kitap Oku ve Farkında Ol!” sloganıyla KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile birlikte gerçekleştireceklerini bildirdi.

Read more
12
BAKANLIK İLE TELSİM VODAFONE ARASINDA DEPREM FARKINDALIĞI İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

BAKANLIK İLE TELSİM VODAFONE ARASINDA DEPREM FARKINDALIĞI İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Jeoloji ve Maden Dairesi (JMD) ile Telsim Vodafone (VMOL) arasında, deprem farkındalığını artırmaya yönelik önemli bir iş birliği protokolü imzalandı.

 

Read more
3
BERLIN’DE KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ, HALK DANSLARI, EL IŞLERI, YAZIN VE FOTOĞRAF SANATI TANITILDI.

BERLIN’DE KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ, HALK DANSLARI, EL IŞLERI, YAZIN VE FOTOĞRAF SANATI TANITILDI.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nde, 30 Mart 2026 tarihinde düzenlenen Nevruz kutlamalarında KKTC, Berlin Temsilciliğinin daveti ve Kültür Dairesi’nin koordinasyonu temsil edildi. 

Read more
45
678
4.TÜRSAB TURIZM KONGRESI’NIN ÜÇÜNCÜ VE SON GÜN OTURUMLARI, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI’NIN (KKTC) DIJITAL TURIZM VIZYONUNU YANSITAN “ADAKIBRIS” PROJESININ TANITIM SUNUMU ILE BAŞLADI.

4.TÜRSAB TURIZM KONGRESI’NIN ÜÇÜNCÜ VE SON GÜN OTURUMLARI, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI’NIN (KKTC) DIJITAL TURIZM VIZYONUNU YANSITAN “ADAKIBRIS” PROJESININ TANITIM SUNUMU ILE BAŞLADI.

8 Nisan Çarşamba günü düzenlenen oturumda; K.K.T.C. Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Genel Müdürü Mine Emiroğlu, projenin detaylarını ve adanın gelecek turizm stratejilerini sektör paydaşlarıyla paylaştı.

 

Read more
9101112
1314
“Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu”

“Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu”

KKTCDOB’un “Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu” etkinliği Gazimağusa Belediyesi iş birliğiyle 20 Nisan'da Othello Kalesi'nin tarihi atmosferinde çok özel bir çalışmada yeniden sahneleniyor. 

Read more
1516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Archive