AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMDE KULLANILABİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMDE KULLANILABİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

-Sanayi Odası ve Ticaret Odası öncülüğünde ambalaj atıklarının piyasadan toplatılması için yetkilendirilmiş kar amacı gütmeyen bir kuruluşun oluşması için ilk toplantı gerçekleştirildi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 18/2012 Çevre Yasası altında hazırlanan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğü ile ilgili olarak Sanayi Odası, Ticaret Odası yetkilileri ile ithalatçı ve üretici firma yetkilileri ile bir araya geldi.

1 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğünde ülkeye ambalajlı ürün getiren veya ülkede ambalajlı üretim yapan firmaların piyasaya sürdükleri ambalajların geri toplatılması yasa gereği zorunlu olmuştu.

Tüzük kapsamında yükümlülük getirilen ekonomik aktörler(ambalaj üreticileri ve dönüştürücüleri, doldurucuları ve kullanıcıları, ithalatçıları, ticaretini yapan kişiler ve distiributörler), ürünlerinin faydalı kullanım ömrü sonucunda oluşan atıklarının toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamalarının karşılanması, eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yetkilendirilmiş bir kuruluşun olması gerekmektedir.

Söz konusu durum ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde yetkilendirilmiş kar gütmeyen kuruluşun kurulmasına ve piyasadaki tüm ambalaj atıklarının toplatılması yönünde fikir birliğine varılmıştır.
Piyasaya ambalajlı ürün süren firmaların üye olacağı bu kuruluş sayesinde şirketler toplanan ambalaj atıkları karşılığında yetkilendirilmiş kurluluşa bir bedel ödeyerek ülkedeki kirliliğin de önüne geçmiş olacak.

Bakan Ataoğlu başkanlığında yapılan toplantıya katılan ekonomik aktörler konuyla ilgili görüşlerini paylaşırken, önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleneceği yönünde de kararlar ürettiler.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu toplantı esnasında yaptığı konuşmada ‘Yetkilendirilmiş Kuruluşun’ kurulması ve bu kuruluşun aktif rol alması için bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğü’nün sadece marketlerdeki poşetleri kapsamadığına da değinen Ataoğlu, ülkedeki tüm ambalajların geri dönüşüme kazandırılması için bu tüzüğü hazırladıklarını ifade etti.

ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI KORUMALIYIZ

Tüzüğün yürürlüğe girmesi ile çevre kirliliğinin de günden güne azalmalar meydana geldiğini ifade eden Ataoğlu, ekonomik aktörlerin de devreye girmesiyle birlikte sıfır atık politikasını tam anlamıyla hayat bulacağını belirtti.

Atık kullanımı konusunda olabildiğince az tüketmek ve az atık oluşturmak, oluşan atıkları kaynağında ayrı biriktirmek ve toplamak, ayrı toplanan atıkları geri kazanım yapmak amacı ile çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Ataoğlu çevre ve insan sağlığını koruyarak, çevreye verilen zararları gidermek için, vatandaşların duyarlılıklarını arttırmayı da hedeflediklerini söyledi.            
                    
                
        

 

Print
Posted: Mar 20, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Archive