TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI MART AYINDA ÇEVRE DENETİMLERİNİ SIKLAŞTIRDI.
Ataoğlu: “ ÇEVREDE DENETİM, ÜLKELERİN EN YOĞUN ÇALIŞTIĞI KONULARIN BAŞINDA GELMEKTEDİR”
“ÇEVREYLE İLGİLİ HASSASİYETİN ARTMASINA YÖNELİK PLANLI FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Turizm ve Çevre Bakanlığına bağlı Çevre Koruma Dairesi Mart ayında Tesis veya faaliyetlerin çalışmasının Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yönetmeliklere uygunluğunu kontrol etmek adına, yaptığı denetimlerde çevreyi kirlettiğini tespit ettiği faaliyetler için geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi, yasaya aykırılık tespit edilen işyerlerine ihbarlar yapıldı, cezalar kesildi.
Çevre Yasası kapsamında Şube Amirlikleri ile bölge birimleri tarafından Mart ayında yapılan sıklaştırılmış denetimlerde, Girne bölgesinde yapılan denetimlerde katı atık kapsamında bir işletmeye ceza bir işletmeye ceza ihbar uygulaması, ses kirliliği kapsamında 1 işletmeye ceza bir işletmeye de uyarı uygulaması gerçekleştirildi. Mağusa bölgesinde de geniş kapsamlı denetimler gerçekleştiren bölge birimleri Kum Zambaklarını tahrip eden bir kişiye ceza kesti. Rutin gece denetimleri yanında, İki süt ürünü tesisi denetlendi işletmelerden birine atık su dolgusu ile ilgili süre verildi.
Yine aynı kapsamda 3 arıtma tesisi, 1 geri dönüşüm tesisi, 2 hurdacı denetlendi. Güzelyurt bölgesinde de denetlemelerini gerçekleştiren ekipler Cypruvex’’e 2 asgari ücret tutarında ceza uyguladı. Güzelyurt Barajının denetiminin de gerçekleştiği kontrollerde, 1 kişiye atık atmaktan ceza kesildi
Çevresel gereklerin yerine getirilip getirilmediğinin değerlendirilmesi adına ülke genelinde uygulanan rutin kontrollerin yanında, 5 endüstriyel atıksu çıkaran tesis,1 evsel atıksu arıtma tesisi de denetlendi.
• 358 ARACA EGZOZ EMİSYON DENETİMİ
Turizm Ve Çevre Bakanlığına bağlı Çevre Koruma Dairesi 19- 30 Mart tarihleri arasında, ülke genelinde yaptığı egzoz emisyon ölçümleri denetimlerinde, 358 motorlu aracı denetledi. Kontrollerde, standartların üzerinde egzoz gazı çıkardığını saptadığı 26 araç sahibine ihbar yazısı yazdı.
• ARAÇ SAHİPLERİNE 30 GÜN SÜRE
Araç sahiplerine, araçlarının bakım ve servislerini 30 günde tamamlayıp Çevre Koruma Dairesi'ne başvurmaları için ihbar yazısı yazıldı. Gerekli servisleri yapıldıktan sonra dairede yeniden yapılacak kontrol sonrası araçlarının egzoz emisyonları yeterli düzeyde olan sürücülerin ihbarları geçersiz kılınacak. Kontrol ve bakımlarını yaptırmayan sürücüler ise bir asgari ücret tutarında ceza alacak.
“ÇEVREYLE İLGİLİ HASSASİYETİN ARTMASINA YÖNELİK PLANLI FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada “günümüzde tüm dünyada tartışılan ve olası çareleri araştırılan öncelikli gündem konularından olan çevre sorunları ve çevre denetimi konusu ülkelerin en yoğun çalıştığı konuların başında gelmektedir” dedi.
Çevre konusunda Dünya’da yaşanan felaketlerin toplumsal hassasiyet ve bilinçlenmeye yol açtığını ifade eden Ataoğlu, Dünya’nın dengesini bozan, büyük bir problem teşkil eden çevre sorunlarına yönelik duyarlılığın önceki yıllara göre daha fazla olduğunu vurguladı.
Çevreyle ilgili hassasiyetin artmasına yönelik olarak toplumsal bilincin gelişmesi için planlı faaliyetler yapıldığının altını çizen Ataoğlu, başta turizmde olmak üzere hayatın her alanında sürdürülebilirliğin ancak sağlıklı bir çevrede mümkün olabileceğinin altını çizdi.
Dünya’nın sağlıklı geleceğinin kaynakları gezegenin sunabileceklerinin sınırlarını bilerek tüketmekten geçtiğini ifade eden Ataoğlu, “politikalarımızı bu gerçekler temelinde şekillendiriyoruz” dedi.