NAMIK KEMAL MÜZESİ AÇILDI ATAOĞLU: “MÜZELER GENÇ NESİLLERE IŞIK TUTACAK”

NAMIK KEMAL MÜZESİ AÇILDI ATAOĞLU: “MÜZELER GENÇ  NESİLLERE IŞIK TUTACAK”

Açılışı Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay gerçekleştirdi.

Namık Kemal Zindan’ı ve zindana bitişik duran binada Namık Kemal’in çalışma odası ve hayatının sergilendiği iki oda ile birlikte toplam 4 odada Namık Kemal’in hayatı ziyaretçilerin ziyaretine açılmış bulunuyor.

Müzede, Namık Kemal’in hayatı ve eserleri hakkında önemli dönüm noktaları ve bilgiler, yazmış olduğu eserlerden örnekler, mektupları, heykeli ve eserlerini kaleme aldığı çalışma odası ile Namık Kemal’in hayatını anlatan kısa bir video gösteriminin yapıldığı televizyon odası yer almaktadır.

Vatan şairi Namık Kemal’in Kıbrıs’ta sürgünde bulunduğu dönemlerde kaldığı zindan ve üst kattaki odası ilk olarak 12 Ağustos 1993 tarihinde müze olarak düzenlenmişti. Zaman içerisinde çeşitli bakım ve onarımlardan geçen bina ve yeniden düzenlenen sergileme ile yeniden ziyaretçilere kapılarını açmıştır.
 
Müzeye giriş kısmında gelen ziyaretçi yanı sıra, özellikle çocuklara yönelik modern müze anlayışı çerçevesinde, görsel ve işitsel algı ön planda tutularak televizyonda Namık Kemal’in hayatını konu alan kısa bir video ile bilgilendirme yapılmaktadır.

Müzemizin ana galeri kısmını oluşturan, Namık Kemal hakkında esas bilgi aktarımının yapıldığı kısımda Namık Kemal’in yazmış olduğu kitaplardan bazı örnekler ve yazarların Namık Kemal hakkında yapmış olduğu tespit ve araştırmaları konu alan kitaplar sergilenmektedir.

Mağusa’da 38 ay sürgün kalan Namık Kemal eserlerinin bir kaçı haricinde çoğunu burada vermiştir. 3 gün zindanda kalan Namık Kemal’in zindanı ve sonrasında yazılarını yazdığı şahsi odası, heykeli ile birlikte ziyarete açılmıştır.

Modern müze anlayışı ile hazırlanan Namık Kemal Müzesini ziyaret etmek isteyenler için müzemiz kamu mesai saatlerine göre ziyarete açık olup, hafta sonları ve resmi tatil günleri kapalı olacaktır.

ATAOĞLU
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, açışışta yaptığı konuşmada müzelerin önemine vurgu yaparak ülkenin bir çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını ve bu sayede bir çok tarihi yapıt ve değerli kişilerin bıraktığı tarihi hatıraları yaşatmak için çalıştıklarını söyledi.

Ataoğlu, Namık Kemal Müzesi modern müze anlayışı ile tasarlanarak projelendirildiğini ve ilk olarak binanın tadilatını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Ataoğlu, hazırlanan müze projesine bağlı kalınarak aydınlatma, kitaplarının ve eserlerinin sergileneceği vitrinler, Namık Kemali konu alan yağlı boya tablolar ve  Namık Kemal’in hayatı ve hayatına yön veren önemli olayları aktaran bilgi panoları yalın bir dille ve anlaşılabilir şekilde düzenlendiğini belirtti.

Ataoğlu, Gazimağusa Belediyesi ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını ve müze bölgesinde belediyenin de her türlü desteği verdiğini söyleyerek Başkan Süleyman Uluçay’a ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi personeline teşekkür etti.

Müzelerin genç nesillere ışık tutması için oldukça önem arz ettiğini de ifade eden Ataoğlu, tarihi ve kültürel değerlere her zaman sahip çıkılması gerektiğini de vurguladı.

Gazimağusa Belediyesi ile protokol imzalandı.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü ile Gazimağusa Belediyesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Namık Kemal Müzesi’nin açılışının ardından düzenlenen imza töreninde Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay imza koydu.

Protokol kapsamında, Gazimağusa Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Gazimağusa surları, taşınmaz eski eserin mevcut peyzaj düzenleme sur temizliği, surlarda bulunan ahşap kapı, pencere ve mevcut demir kapıların bakım ve onarım çalışmalarını kapsamaktadır.

Print
Posted: May 9, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
3031
ZAIMAĞAOĞLU 62 .KÜTÜPHANE HAFTASI NEDENIYLE BIR MESAJ YAYIMLAYARAK TÜM KÜTÜPHANECILERIN VE OKURLARIN KÜTÜPHANE HAFTASINI KUTLADI.

ZAIMAĞAOĞLU 62 .KÜTÜPHANE HAFTASI NEDENIYLE BIR MESAJ YAYIMLAYARAK TÜM KÜTÜPHANECILERIN VE OKURLARIN KÜTÜPHANE HAFTASINI KUTLADI.

Zaimağaoğlu, Kütüphane Haftası etkinliklerini “Kitap Oku ve Farkında Ol!” sloganıyla KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile birlikte gerçekleştireceklerini bildirdi.

Read more
12
BAKANLIK İLE TELSİM VODAFONE ARASINDA DEPREM FARKINDALIĞI İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

BAKANLIK İLE TELSİM VODAFONE ARASINDA DEPREM FARKINDALIĞI İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Jeoloji ve Maden Dairesi (JMD) ile Telsim Vodafone (VMOL) arasında, deprem farkındalığını artırmaya yönelik önemli bir iş birliği protokolü imzalandı.

 

Read more
3
BERLIN’DE KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ, HALK DANSLARI, EL IŞLERI, YAZIN VE FOTOĞRAF SANATI TANITILDI.

BERLIN’DE KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ, HALK DANSLARI, EL IŞLERI, YAZIN VE FOTOĞRAF SANATI TANITILDI.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nde, 30 Mart 2026 tarihinde düzenlenen Nevruz kutlamalarında KKTC, Berlin Temsilciliğinin daveti ve Kültür Dairesi’nin koordinasyonu temsil edildi. 

Read more
45
678
4.TÜRSAB TURIZM KONGRESI’NIN ÜÇÜNCÜ VE SON GÜN OTURUMLARI, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI’NIN (KKTC) DIJITAL TURIZM VIZYONUNU YANSITAN “ADAKIBRIS” PROJESININ TANITIM SUNUMU ILE BAŞLADI.

4.TÜRSAB TURIZM KONGRESI’NIN ÜÇÜNCÜ VE SON GÜN OTURUMLARI, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI’NIN (KKTC) DIJITAL TURIZM VIZYONUNU YANSITAN “ADAKIBRIS” PROJESININ TANITIM SUNUMU ILE BAŞLADI.

8 Nisan Çarşamba günü düzenlenen oturumda; K.K.T.C. Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Genel Müdürü Mine Emiroğlu, projenin detaylarını ve adanın gelecek turizm stratejilerini sektör paydaşlarıyla paylaştı.

 

Read more
9101112
1314
“Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu”

“Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu”

KKTCDOB’un “Opera & Bale Sokakta – Sesin Yolculuğu” etkinliği Gazimağusa Belediyesi iş birliğiyle 20 Nisan'da Othello Kalesi'nin tarihi atmosferinde çok özel bir çalışmada yeniden sahneleniyor. 

Read more
1516
ATAOĞLU’NDAN KEPEZ BELEDİYESİ’NE ZİYARET

ATAOĞLU’NDAN KEPEZ BELEDİYESİ’NE ZİYARET

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Antalya 5’inci Diplomasi Forumu’na katılmak üzere gittiği Antalya’da, temaslarda bulunuyor. 

Read more
171819
20212223242526
27282930123
45678910

Archive