Açılışı Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay gerçekleştirdi.
Namık Kemal Zindan’ı ve zindana bitişik duran binada Namık Kemal’in çalışma odası ve hayatının sergilendiği iki oda ile birlikte toplam 4 odada Namık Kemal’in hayatı ziyaretçilerin ziyaretine açılmış bulunuyor.
Müzede, Namık Kemal’in hayatı ve eserleri hakkında önemli dönüm noktaları ve bilgiler, yazmış olduğu eserlerden örnekler, mektupları, heykeli ve eserlerini kaleme aldığı çalışma odası ile Namık Kemal’in hayatını anlatan kısa bir video gösteriminin yapıldığı televizyon odası yer almaktadır.
Vatan şairi Namık Kemal’in Kıbrıs’ta sürgünde bulunduğu dönemlerde kaldığı zindan ve üst kattaki odası ilk olarak 12 Ağustos 1993 tarihinde müze olarak düzenlenmişti. Zaman içerisinde çeşitli bakım ve onarımlardan geçen bina ve yeniden düzenlenen sergileme ile yeniden ziyaretçilere kapılarını açmıştır.
Müzeye giriş kısmında gelen ziyaretçi yanı sıra, özellikle çocuklara yönelik modern müze anlayışı çerçevesinde, görsel ve işitsel algı ön planda tutularak televizyonda Namık Kemal’in hayatını konu alan kısa bir video ile bilgilendirme yapılmaktadır.
Müzemizin ana galeri kısmını oluşturan, Namık Kemal hakkında esas bilgi aktarımının yapıldığı kısımda Namık Kemal’in yazmış olduğu kitaplardan bazı örnekler ve yazarların Namık Kemal hakkında yapmış olduğu tespit ve araştırmaları konu alan kitaplar sergilenmektedir.
Mağusa’da 38 ay sürgün kalan Namık Kemal eserlerinin bir kaçı haricinde çoğunu burada vermiştir. 3 gün zindanda kalan Namık Kemal’in zindanı ve sonrasında yazılarını yazdığı şahsi odası, heykeli ile birlikte ziyarete açılmıştır.
Modern müze anlayışı ile hazırlanan Namık Kemal Müzesini ziyaret etmek isteyenler için müzemiz kamu mesai saatlerine göre ziyarete açık olup, hafta sonları ve resmi tatil günleri kapalı olacaktır.
ATAOĞLU
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, açışışta yaptığı konuşmada müzelerin önemine vurgu yaparak ülkenin bir çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını ve bu sayede bir çok tarihi yapıt ve değerli kişilerin bıraktığı tarihi hatıraları yaşatmak için çalıştıklarını söyledi.
Ataoğlu, Namık Kemal Müzesi modern müze anlayışı ile tasarlanarak projelendirildiğini ve ilk olarak binanın tadilatını gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Ataoğlu, hazırlanan müze projesine bağlı kalınarak aydınlatma, kitaplarının ve eserlerinin sergileneceği vitrinler, Namık Kemali konu alan yağlı boya tablolar ve Namık Kemal’in hayatı ve hayatına yön veren önemli olayları aktaran bilgi panoları yalın bir dille ve anlaşılabilir şekilde düzenlendiğini belirtti.
Ataoğlu, Gazimağusa Belediyesi ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını ve müze bölgesinde belediyenin de her türlü desteği verdiğini söyleyerek Başkan Süleyman Uluçay’a ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi personeline teşekkür etti.
Müzelerin genç nesillere ışık tutması için oldukça önem arz ettiğini de ifade eden Ataoğlu, tarihi ve kültürel değerlere her zaman sahip çıkılması gerektiğini de vurguladı.
Gazimağusa Belediyesi ile protokol imzalandı.
Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü ile Gazimağusa Belediyesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Namık Kemal Müzesi’nin açılışının ardından düzenlenen imza töreninde Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay imza koydu.
Protokol kapsamında, Gazimağusa Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Gazimağusa surları, taşınmaz eski eserin mevcut peyzaj düzenleme sur temizliği, surlarda bulunan ahşap kapı, pencere ve mevcut demir kapıların bakım ve onarım çalışmalarını kapsamaktadır.