Penelin başında şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte ayrıca, Derneğe, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu üyeliği takdim edildi.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bu günkü etkinliğin Kıbrıs Türk Halkı ile Türk halkının beraberliğini pekiştirme olarak algılanmaması gerektiğini, Kıbrıs Türk ve Türkiye halkının kardeşliğinin çok eskilere dayandığını, bugünkü etkinliğin KKTC’nin nasıl bir ada olduğunu, Kıbrıslı Türklerin Türk halkı ile aynı dini aynı dili paylaştığını mesajını vermek için düzenlendiğini söyledi.
Türkiye nüfusunun sadece yüzde 8.5’inin Kıbrıs’a geldiğini kaydeden Ataoğlu, geriye kalan yüzde 91,5’nin büyük bir bölümünün KKTC’de konuşulan dilin ve para biriminin ne olduğunu bilmediğini yaptırılan araştırmada gördüklerini ifade etti. Ataoğlu, bunun üzerine KKTC’yi tanıtmak üzere Türkiye’de 10 ilde tanıtma etkinliği yapma kararı aldıklarını anlattı.
Tanıtma kararının sadece turizm değil, eğitim, inşaat, kültür ve iş alanlarını da kapsadığını kaydeden Ataoğlu, ilk etkinliğin Ordu’da gerçekleştirildiğini belirtti.
KKTC’deki doğal güzellik ve kültürel zenginliklerin, yılın 10 ayında denize girilebilecek bir iklime sahip olduğunun, ancak basın aracılığıyla tanıtılabileceğini ifade eden Ataoğlu, “Ülkemizin tanıtımında sizlere çok ciddi görevler düşer” dedi.
Ekim ve Kasım ayı doluluk oranının yüzde 70 civarında gerçekleştiğini, 2017’de yatak sayısının 30 binlere çıkacağına işaret eden Ataoğlu, “Bu sizlerle birlikte yapmış olduğumuz tanıtımlar, bu sizlerle birlikte çıktığımız yolun sonunda aldığımız verimlerdir” dedi.
Kıbrıs Türkü’nün Türkiye halkının olumlu veya olumsuz gelişmelerde aynı duyguları paylaştığını ifade eden Ataoğlu, nasıl Anavatan Türkiye’nin her noktasından insanların 1974 Barış Harekatı’nda canı pahasına adaya gelmişse Kıbrıs Türk halkının orada yaşananlar karşısında, Türkiye’nin yanında durduğunu vurguladı.
Başbakan Hüseyin Özgürgün de Panel’in başında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile ilişkisinin hiçbir millete nasip olmayacak, tarihten gelen kardeşlik bağlarına dayandığını, bu ilişkinin kardeşlik ilişkisi olduğunu ve bunu anlamanın Kıbrıs tarihini iyi bilmekten geçtiğini söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkinin bu coğrafyada Türk varlığının ortaya çıkmasına dayandığını kaydeden Özgürgün, “Adadaki Kıbrıs Türklerinin ve Kıbrıs Rumlarının ortak tarihlerini, Kıbrıs Rumlarının Yunanistan ile birleşme taleplerini simgeleyen ‘ENOSİS’, bunun karşısında da Kıbrıs Türklerinin savunduğu taksim tezleri şekillendirmiştir” dedi.
Kıbrıs konusunda gelinen önemli virajda basın mensuplarına çok değerli görevler düştüğünü kaydeden Başbakan, “KKTC’nin Anavatan Türkiye kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılması, sağduyu ve sorumlulukla yapılan ilkeli yayıncılığın gereğidir. KKTC Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyecek girişimlerin doğru yayınlarla başarısızlığa uğratılması hedefiyle bizlere destek vereceğinize yürekten inanıyorum. Kıbrıs Türk halkının, Türk milletinin bir ferdi olmaktan her zaman onur ve gurur duyduğunu bilmeniz, bilinmesine yardımcı olmanız en büyük dileğimdir” dedi.
Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği Başkanı Nazmi Pınar, bugünün diğer bir öneminin de, KKTC’den ilk kez bir gazeteci örgütü olarak Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği’nin, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’na üyeliğinin gerçekleştirilmesi olduğunu açıkladı.
Pınar, gazetecilik alanında Türkiye ile KKTC arasında işbirliğinin gelişmesi açısından da Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’na üyeliğin önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye’deki terör olaylarını lanetleyen Pınar, Kıbrıs Türkü’nün Türkiye ile birlikte sevincini de üzüntüsünü de paylaştığını belirtti.
Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mevlüt Yeni ise, iki ülke arasında medyadaki sorunların çözümünde işbirliğinin önemli olduğunu, iki ülke arasındaki iletişim köprüsünün pek çok sorunun aşılmasında önemli rol oynayacağına inandığını belirtti.
Yeni, işbirliğinin KKTC’nin güzelliklerinin tanıtımı çalışmalarına önemli katkıda bulunacağını söyledi.
Yanlış anlaşılma ve önyargıların aşılmasında iki ülkedeki medyaya önemli görevler düştüğünü kaydeden Yeni, Federasyon olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Yeni, Federasyon olarak Başbakan’ı Türkiye davet etti.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy, gazetecilerin toplumlar arasındaki sorunların çözülmesinde önemli rolleri bulunduğunu, birlikteliğin devamında kararlı olduklarını söyledi.
Konfederasyonun bünyesinde 20 bin gazetecinin barındırıldığını kaydeden Özsoy, Konfederasyonun, tanıtım çalışmalarında son derece etkin bir rol oynayabileceğini, dolayısıyla böyle bir etkinlikte bulunmaktan son derece memnun olduğunu kaydetti.
Merit Otel’de Hasan Hastürer moderatörlüğündeki panelde, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Kıbrıs Gazeteci Köşe Yazarı Ahmet Tolgay yer aldı.