Dünya’da pek çok alanda olduğu gibi turizm anlayışında da büyük farklılıklar yaşandığını vurgulayan Bakan Ataoğlu, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün öngörülerine bakıldığında turizm sektörünün önümüzdeki 20 yılda büyümeye devam edeceğini ve 2020 yılı itibarı ile 2 trilyon dolar hacme ulaşacağını söyledi.
Otel dolulukları %70’lere çıktı...
Ülke turizminin iyiye gittiğini anlatan Ataoğlu, Ekim itibarı ile otel doluluklarının %70’lere çıktığını söyledi. Ataoğlu, sektörle birlikte hareket ettiklerini ve bir yandan kitle turizmini geliştirirken, diğer yandan ise alternatif turizm çeşitlerine önem vererek otel dolulukları ile ülke içi turizm gelirlerini arttırmaya çalıştıklarını anlattı.
Yasal ve altyapısal düzenlemeler hayata geçirilecek...
Küresel krizlerin ve Dünya’da yaşanan olumsuzlukların yarattığı ortama rağmen gelişimini sürdüren turizm endüstrisinde özgün yerini alan Sağlık Turizmi’ne yatkın bütün ülkeler gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de somut adımlar atıldığını belirten Ataoğlu, gerekli yasal ve altyapısal düzenlemelerin hayata geçirileceğini söyledi.
Özgün hükümet projeleri geliştirilecek...
Dünya’da pek çok ülkenin sağlık turizmi pazarından pay alabilmek için yarıştığına değinen Ataoğlu, Sağlık Turizmi’nde öne çıkan başta Anavatan Türkiye ve diğer pek çok ülkenin özgün hükümet projeleri geliştirdiklerini ve Sağlık Turizmi’ni ana turizm türlerinden biri haline getirdiğini anlattı. Bu alanın çok hassas bileşenleri ve dengeleri olduğuna da işaret eden Ataoğlu, arz ve talebe bağlı hızlı bir pazar ve rekabet yarışının sürdüğü Sağlık Turizmi pazarında, Kuzey Kıbrıs’ın da pay alabilmesi amacıyla talebin beklentilerine uygun koşullarda arz geliştirmek için özgün hükümet projeleri geliştirileceğini de sözlerine ekledi.
Map2heal’in KKTC’ye genişletilmesi tarihi bir açılım...
Kısa bir süre önce Ankara’da imzalanan Map2heal protokolüne de değinen Ataoğlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi olarak hayata geçirilen ve Dünya’da 87 ülke, 148 ofisi birbirine on-line bağlayan sağlık turizmi online rezervasyon sistemi Map2heal’in KKTC’ye genişletilmesinin tarihi bir açılım olduğuna vurgu yaptı. Ataoğlu bu protokol sayesinde Kuzey Kıbrıs’da Sağlık Turizmi’nin ivme kazanacağını ve KKTC’nin uluslararas etkinliğinin ve tanınırlığının da artacağını söyledi.
Savaşan: Akredite sağlık kuruluşları ve doktorlar çok daha fazla turist hastaya ulaşabilecek...
Sağlık kuruluşları uluslararası platforumda tanınacak...
Map2heal kapsamının KKTC’ye genişletilmesi ile sistem tarafından akredite edilen sağlık kuruluşları ve doktorların uluslararası platforumda çok daha fazla turist hastaya ulaşabileceğine dikkat çeken Ahmet Savaşan da konuşmasında, bu adım sayesinde ülkede Sağlık Turizmi gelirlerinin artacağını söyledi. Sistemin sağlık turistleri ile doktorların daha kolay iletişime geçilebilmesine olanak yaratacağını anlatan Savaşan, sistemin etkin hasta takibi, tetkik gönderme gibi konularda da çok büyük avantajlar sunduğunu söyledi.
Ülkeler, hastaneler ve doktorlar online seçilecek...
Map2heal sayesinde hastaların bulundukları yerlerden gidecekleri ülkeyi, hastaneyi ve doktoru online olarak seçebileceğini anlatan Savaşan, hastaların ayrıca sistem üzerinden sağlık sigortalarının nerede geçerli olduğunu görebileceklerini ve sorularına da kendi dillerinde yanıt alabileceklerine dikkat çekti.
Konsey üyeleri Map2heal’den ücretsiz yararlanacak...
Map2heal’in Dünyaca ünlü kuruluş Alman Thieme Verlag işbirliğinde geliştirildiğini söyleyen Savaşan, 17 dilde profesyonel çeviri hizmeti verme kabiliyetine sahip olan sistemin Dünya’da Sağlık Turizmi’nin çok daha hızlı gelişmesine olanak yaratacağını vurguladı. Savaşan son olarak Map2heal sisteminden Sağlık Turizmi Konseyi üyesi sağlık kuruluşları ve doktorların ücretsiz yararlanacağını sözlerine ekledi.