Mağusa, şehrinin anıtsal özellikteki doğal mirası olan cümbez ağacının yaşatılması hakkında bir toplantı yapıldı.
Gazimağusa Belediyesi’nde yapılan toplantıda, Her Daim Dostlar Grubu’nun girişimleri sonucunda Turizm ve Çevre Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’den gelen Prof. Dr. Ünal Asan, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e, tarihi cümbez ağacının durumuyla ilgili bilgi verdi.
Açıklamada, Ünal Asan’ın vereceği rapor doğrultusunda, kuruma riski olan cümbez ağacının ömrünü uzatmak için belediye ekiplerinin çalışma yapacağı belirtildi. St. Nikolas Katetrali inşasının başladığı 1299 yılında dikildiği ve 717 yaşında olduğu tahmin edilen cümbez ağacının dallarının kabuklanmaya ve gövdesinin boşalmaya başladığı kaydedildi.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, cümbezin çok hassas bir konu olduğunu ve ağaçla ilgilenilmesi gerektiğini söyleyerek, yanlış yapmamak adına değerli bilgilerin çok önemli olduğunu ifade etti. Arter, cümbez ağacına yapılması gerekenlerin yapılacağını sözlerine ekledi.
İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı eski Başkanı Prof . Dr. Ünal Asan, çevre değişiminin ve ağacın yaşının getirdiği etkilerle hem görünüş hem sosyal-kültürel hem anıtsal özelliği bakımdan önemli olan cümbezin yaşamında olumsuzluklar olabileceğini belirtti.
Öncelikle ağacın içinin ne kadar boşaldığının tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Asan, özellikle ağacın kökünü çevreleyen alanın darlığına dikkat çekerek, kökünün hava alacak şekilde genişletilmesi ve tepesinin küçültülmesi gerektiğini ifade etti. Asya’da ve Avrupa’da bu işlemlerden yaptıklarını hatırlatan Asan, kesilecek veya destek sağlanacak dalları yerinde görerek belirleyeceğini ve gövdenin içini görmek için araçlara ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. Asan, ağacın sağlam bir gövdesi yoksa kırılmaların olabileceğinin ve herhangi bir dalın düşüp insanlara zarar verebileceğinin altını çizdi