MAĞUSA’DA TURİZM ŞÖLENİ...
• Turizm ve Çevre Bakanlığı himayelerinde, Gazimağusa Belediyesi ve DAÜ’nün işbirliğinde Turizm Şöleni yapıldı...
Turizm ve Çevre Bakanlığı, Gazimağusa Belediyesi ve DAÜ’nün işbirliğinde Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen Turizm Şenliği Namık Kemal Meydanı’nda renkli etkinliklerle dü gerçekleştirildi yapıldı. Etkinlik 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Aysegul Baybars, Tarım Bakanı Erkut Şahali, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu TöreDAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç ve halk yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Kuzey Kıbrıs’ı tanıtıcı broşürlerin dağıtıldığı, otellerin ve Kıbrıs kültürüne ait yemek stantlarının kurulduğu meydanda minikler yaptıkları gösteriler ve verdikleri turizm ve çevre mesajıyla etkinliğe renk kattı. 26. Çocuk Festivali’nin Tarih Avcıları yarışmasında dereceye giren okullara da ödülleri verildi. Yarışmada, Çanakkale Ortaokulu birinci, Gazimağusa Türk Maarif Koleji ikinci ve Polatpaşa Lisesi üçünlülüğü elde etti. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Başkan İsmail Arter ile Dekan Hasan Kılıç’a katkılarından dolayı plaket verdi.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu şölende yaptığı konuşmada , Turizm Haftası’nın başladığı günde böylesi güzel bir etkinlik yaşattıkları çocuklar ile birlikte yaptıkları kortej yürüyüşünden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti ve çocukları kutladı ve DAÜ, Gazimağusa Belediyesi ve katkı koyanlara teşekkür etti. Ülkemizin önde gelen sektörlerinden olan Turizme ve üniversitelere sahip çıkmamız ve aynı ağızdan konuşmamız gerektiğini ifade eden Ataoğlu, geçen yıllarda turizmin sadece yaz aylarıyla anıldığını ancak 12 ay turizmin yapılabilir olduğunu herksin gördüğünü söyledi. Ataoğlu, Bundan dolayı sürekli hareketlilik içinde olduklarını, otellere gelen turistlerin dışarıya çıkmadığı şikâyetlerinden sonra kendilerinin turistlerin ülkeyi gezmeleri ve esnafla buluşmalarını sağladıklarını ve esnafı da turizme dahil ettiklerini söyledi. Ataoğlu, yat Limanının kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, Mağusa’nın yat limanıyla çehresinin değişeceğini, surlar içinin geliştirilmesi için tarihi binaların restorasyonu için de kolaylık ve kredi imkanı sağladıklarını ve tarihi binaların restorasyonu ve turizme kazandırılmasının şahitliğini yaptıklarını ve mutlu olduklarını kaydetti. Gazimağusa’da şömineli evin restorasyonunun tamamlandığını, eskiden polis binası olan binanın da restorasyonunda sona geldiklerini, tüm bunların hem ülkemize hem Gazimağusa’ya artı değer olacağını söyleyerek, “Mağusa’nın şansı olacak diye nitelediği Veteriner dairesi olarak bilinen yerin Bakan Erkut Şahali’nin de desteğiyle büyük han modeline benzer bir şekilde ülkeye kazandıracaklarını ifade etti ve Bakan Şahali’ye teşekkür etti. Ülkemizde turistik deniz altı getireceklerini ve denize indireceklerini ve ülkedeki turistlerin de denizin altındaki güzelliği yaşamasında olanak vereceklerini ifade etti ve müjde olarak ifade ettiği çalışmayı paylaşmaktan mutlu olduğunu söyledi. Otellerin ülke istihdamına destek olmadığıyla ilgili şikayetler olduğunu, ancak tüm otellerde yerli istihdam yapılması ve yerel ürünlerin kullanılmasına otellerin hazır olduğunu ve bunu sağlayacaklarını belirten Ataoğlu, Daü ve çalışanlarına, belediyeye ve çalışanlarına, Turizm bakanlığı çalışanlarına ve stant kuranlara ve katılan herkese teşekkür etti.
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay konuşmasında, Turizmin gelişmesi ve gelirlerin artması ve bu gelirlerin tabana yayılması ve bu konuda hedeflere ulaşılması açısından turizm Haftasının başladığı günün önemli bir gün olduğunu ifade ederek, bunun sinyallerini bakan Ataoğlu’nun verdiğini, tarihi eserlerin korunması ve turizmin hizmetine sunulması açısından ve ülkeye gelecek turistin sayısının artmasının önemine dikkat çekti. Uluçay, son 10 yılda önemli başarılar elde edildiğini ve bunun da doğru planlama sayesinde olduğunu, son 3 yılda gelirlerin yüzde 60 oranında arttığını ve bu artışın tabana yayılması konusunda bakanlığın faaliyetlerinin önemli rol oynadığını ifade etti. Meclis başkanı Uluçay, Gazimağusa Belediyesi’ne, DAÜ’ye eğitimin planlanması hususunda ve etkinliğe destek verdiği için ve etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.
DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, DAÜ olarak bu etkinliğin bir parçası olmaktan dolayı mutlu olduklarını, 10 bin yıllık tarihi olan Kıbrıs’ın kültür merkezi olduğunu, geçmişine sahip çıkan ülkelerin geleceklerine daha güçlü baktıklarını ifade etti. Kılıç, tarih çerçevesinde bunu gerçekleştirildiğini gördüklerini ve bundan büyük haz duyduklarını ifade ederek, gelenek ve göreneklerini geleceğe taşımanın yollarını bulmazsak geçmişime ihanet etmiş olacağımızı söyledi ve bunun için en önemli lokomotifin turizm olduğunu ifade etti. DAÜ olarak bu çerçevede desek vermeye devam edeceklerini ifade ederek, Ve Turizm ve Çevre Bakanına, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e teşekkürü bir borç bildiğini belirtti ve turizmi hak ettiği noktaya el birliğe taşıyacaklarını söyledi.