Pandemi dolayısıyla ülkede faaliyet gösteren esnafın kepenk kapattığına dikkati çeken Bakan Ataoğlu, hükümet olarak toplum sağlığını en ön planda tutarak hareket ettiklerini ancak özellike turizm sektörünün de artık açılması gerektiğinin farkında olduklarını söyledi. Önceliğin sağlık olduğunun, öte yandan ülke ekonomisi adına da gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Bakan Ataoğlu, şu an için aktif görev yapan 14 bin 500 turizm çalışanının olduğunu ancak açılma ile birlikte bu sayının 22 bin 500 rakamına ulaşacağını öngördüklerini, ülke turizminin açılabilmesi ve yurt dışından turist kabul etmeye başlanması için sektörde görev yapacak olan 22 bin 500 kişinin aşılanması gerektiğine vurgu yaptı. Bakan Ataoğlu bu talebin Sağlık Bakanlığı’na bildirildiğini de belirtti.
Bakan Ataoğlu, sadece turizm sektöründe hizmet verecek olan turizm çalışanlarının aşılanmasının yeterli olmayacağını, ülke nüfusunun da belirli bir oranda aşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 1 Nisan açılımına yönelik olarak da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ile gerçekleştirilen toplantıda ortaya konan, nüfusun belirli oranda aşılanması, yurt dışından gelecek olan turistlerin ikinci doz aşılarını yaptırıp belirli bir süre geçtikten sonra, antikor test sonucuna göre ülkeye kabul edileceği kriterlerine göre olabileceğini belirtti.
Bakan Ataoğlu, bir diğer önemli hususun da açılma sonrasında ve belirlenen kriterler çerçevesinde ülkeye turist kabul edilmeye başlandıktan sonra yeniden bir kapanmanın mümkün olmayacağı, bu nedenle ülkedeki pandeminin kontrol altına alınması şartının, turizmin açılması için önemli bir kriter olduğunun altını çizdi.
Öncelik iç turizmin cazip hale getirilmesi....
Ülkedeki aşılanma oranı istenen noktaya gelene kadar turistlerin, otelden çıkmadan, kapalı grup halinde, Cuma-Pazar nasıl getirilebileceği konusunda da Üst Komite’ye danıştıklarını kaydeden Ataoğlu, bir soru üzerine iç turizmin hareketlenmesiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü, iç turizmin cazip hale getirilmesi adına istişarelerin devam ettiğini, vatandaşa daha ucuza tatil seçeneği ile iç turizmi cazip hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Ataoğlu, farklı turizm modelleriyle ilgili çalışmaların da Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ne iletildiğini söyledi.
St. Hilarion Kalesi’ndeki yangın...
Yine sorulan bir soru üzerine, St Hilarion Kalesi’nde çıkan yangın hakkında bilgi veren Ataoğlu, orada paratoner bulunduğunu ancak yetersiz olduğunu, tüm paratonerlerin kontrol edilmesi yönünde talimat verdiğini açıkladı.
Çevre kirliliği konusundaki bir soru üzerine Ataoğlu, moloz temizliklerinin yapıldığını, yerel yönetimlerin göstereceği bir arazi içine molozların götüreceğini ve bunların geri dönüştürüleceğini dile getirdi.
Bir soru üzerine Güney’den Kuzey’e geçişlerle ilgili açıklamalar konusunda girişimler yaptıklarını, BM üst düzey yetkilisi Elizabeth Spehar’a da bu konuyu aktardıklarını söyleyen Ataoğlu, Dışişleri Bakanı’nın İngiliz Yüksek Komiseri ile görüşeceğini açıkladığını dile getirdi.
Ataoğlu başka bir soru üzerine yeni teşvik sisteminin henüz netleşmediğini kaydetti.