Güzelyurt Tren İstasyonunda 'da Restorasyon Başladı
Kıbrıs’ın ve Güzerlyurt’un simgelerinden tarihi Güzelyurt Tren İstasyonu’nun restorasyon çalışmalarına başlandı. İlk etapta Garın Çatısı Özgün durumu korunarak restore ediliyor.... Yıllardır atıl durumda bulunan ve amacına uygun kullanılmayan Güzelyurt Tren İstasyonu restorasyonu kısa sürede tamamlanacak.
İngiliz Koloni döneminde inşa edilen,“ 3.Etabı Güzelyurt-Evrihu” hattının üzerinde bulunan Güzelyurt Tren İstasyonunun restore edilerek topluma kazandırılmasında somut adım atıldı.
Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu, İngiliz Koloni döneminde yapılan ve 46 yıl hizmet verdikten sonra 31 Aralık 1951 yılında yapmış olduğu son sefer ile kapatılan Güzelyurt Tren İstasyonu’nu restore ederek topluma kazandıracaklarını, söylemişti. Ataoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada, projenin tamamlandığını,parasının bloke edildiğinin ve ihale sürecinin başladığını açıklamıştı.
“ŞANTİYE KURULDU ÇALIŞMALAR BAŞLADI”
Turizm Ve Çevre Bakanlığı Tren Garı’nın onarım ve restorasyonu için ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma, onarım ve restorasyon çalışmalarına başladı. İstasyonun yıkılan duvarları, çürüyen kapı ve pencereleri, de dahil her tarafı onarılmaya başlandı. ihale edilen müzedeki çalışmaların kısa sürede tamamlanması planlandı. Çalışmaların başlaması, Güzelyurt’da yaşayanlarca da sevinçle karşılandı.
“TREN GARININ ÇATISI,ÖZGÜN DURUMU KORUNARAK RESTORE EDİLİYOR”
İhale sürecinin tamamlanmasından sonra tren garında incelemelerde bulunan Ataoğlu, iki etapta tamamlanacak çalışmanın ilk etabının başladığını ve İstasyonun, çatısının, özgün durumu korunarak restore edilmeye başlandığını söyledi. Güzelyurt’un turizmden daha fazla pay almasını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Ataoğlu, tarihi tren istasyonunun turistlerin ilgi odağı olması açısından ve kentte çeşitlilik adına bir değer olduğunu belirtti.
"HER AYRINTIYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Restorasyon çalışmalarıyla ilgili açaıklamada bulunan Ataoğlu, Tren Garının orijinal çatısının önemli oranda zarar gördüğünü ifade etti. Gar binasının ve çatısının ne ölçüde zarar gördüğünü tespit etmek için araştırmaların devam ettiği bilgisini paylaşan Ataoğlu " Şu an koruyucu çatı yapılıyor ve çalışma yapmak için iskele kuruluyor. Koruyucu çatı yapıldıktan sonra çalışmalar tam anlamıyla başlayacak. Koruyucu çatı yapılmazsa bina daha fazla zarar görür" dedi. Restorasyon çalışmalarında en ince ayrıntıyı bile düşündüklerini belirten Ataoğlu, kullanılan orijinal malzemelerin de mikro analizinin yapılacağını ifade etti.