Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) tarafından KREDO Academy ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen 2019-2020 Yılı Hizmet İçi Eğitim Programı başladı. Eğitim programının detayları, Golden Tulip Hotel’de yapılan kokteyl ile tanıtıldı. Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel etkinlikte ülke turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Üstel, turizmde hedeflerinin büyük olduğunu belirterek, düzenlenen hizmet içi eğitim programı ile Kuzey Kıbrıs turizminin kalitesinin arttırıldığını ve dünya ile daha rekabet edebilecek duruma gelindiğini söyledi.
Üstel, turizmciler ile birlikte olmaktan büyük bir mutluk duyduğunu belirtti. Turizm denildiğinde heyecanlandığına dikkat çeken bakan Üstel, turizmin KKTC’nin lokomotif sektörü olduğunu vurguladı.
Turizmcilerin ambargolara rağmen cesaret edip büyük yatırımlara ve borçlara imza attığının altını çizen Üstel şöyle devam etti:
“Siz turizmcilerin çalışmaları ve devletin veya bakanlığın koyduğu katkılarla turizm bir yerlere geldi. Ben bugün gelinen noktaya bakıyorum, ülkemizin en büyük cari açığını kapatan sektör turizm. Diğer sektörler arkadan geliyor. Ama bunu söylerken de kesinlikle burada bir ayrım düşünmeyin.
UBP hükümetlerinde turizmin ne kadar yol aldığına ve ilgili arkadaşlarımızın ne kadar duyarlı olduklarına bakın. Bir kere dünya ile mücadele etmek, dünya turizm sektöründeki pastadan bu küçük adamıza pay almak ve tüm güneyin de bir takım yerlerinde bizi kötülemelerine rağmen turizmde belli sayılara ulaşmak kolay değildir. Bu büyük bir hedeftir ve biz bu hedefleri büyüterek ilerlemek istiyoruz.
Ama bütün bunları yaparken gelen insanımızın buraya bir kere daha gelmesi bizim için önemlidir. Dolayısıyla kaldığı yerde aldığı hizmetin daha da önem kazandığı bir gerçektir. O yüzden öncelikle Dimağ Çağıner’i kutlarım, bu işe emek verenleri kutlarım. Bu hizmet içi eğitimi önemlidir ve büyük bir yer almaktadır. Biz bunun içerisinde turizm kolejinin oluşması ve geçmişte atıl vaziyette duran OTEM’i çalışma hayatına kazandırmak için de büyük bir emek ve masraf da yaptık. Sonuçta OTEM’i yeniden kazandırdık.
Yolumuz uzundur, hedeflerimiz büyüktür bu hedeflere giderken de turizmdeki rakiplerimizin önüne geçmek için gerek kültürümüzü gerek mutfağımızı vereceğimiz hizmetlerle ön plana çıkartmak için hem hizmet içi eğitimlerimizi hem de toplumdaki turizm bilincini daha ileriye götürmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
ÇAĞINER: “TURİZM KKTC EKONOMİSİNİN DEVAMLILIĞI İÇİN LOKOMOTİF BİR SEKTÖR”
KITOB Başkanı Çağıner, birliğin artık kendi ayakları üzerinde duracağına dikkat çekti, eğitimin tasarruf edilecek son nokta olduğunun altını çizerek, hizmet içi eğitim programlarıyla sektörün güçleneceğini ifade etti. Çağıner, sıradaki adımın ‘turizm koleji’ olduğunu kaydetti.
Turizmin Kıbrıs ekonomisinin devamlılığın ve büyümesi için lokomotif bir sektör olduğuna vurgu yapan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner ise turizm sektörünün gelişmesi için hizmet içi eğitim programlarının gerekli olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner kokteylde yaptığı konuşmasında KREDO Academy’e iş birliklerinden ötürü teşekkür etti. Bu yıl yapılan çalışmanın bir farkı olduğuna dikkat çeken Çağıner, KITOB’un artık kendi ayakları üzerinden duracağına dikkat çekerek bu yıl düzenlenen eğitim programının masrafını KITOB’un üstlendiğine vurgu yaptı. Eğitimin en son tasarruf edilecek nokta olduğu belirten Çağıner şöyle devam etti: “Eğitim turizm içerisinde çok önemli bir kavram çünkü rekabetçi bir sektör içerisinde iş yapmaktayız ve bu rekabetçi sektörün esas teması hizmet.
Hizmet noktasında günümüzde değişen insan taleplerine karşı yetiştirmemiz gereken bir kadrolarımızın olmasını mecbur kılmaktadır. Bu anlamda da elimizdeki en büyük kaynağımız eğitim.
Turizm Kıbrıs’ın lokomotif sektörü yaklaşık olarak 19 bin istihdam sağlıyor. Bu 19 bin istihdamın yüzde 22 civarı yerli istihdam geri kalanı Türkiye ve diğer ülkelerden katılım sağlayan iş arkadaşlarımızdır.
İstihdam noktasında çok büyük bir kaynak aslında bu bağlamda Kıbrıs ekonomisinin devamlılığı ve büyümesi içinde lokomotif bir sektör olduğunun da ispatı.
Geriye kalan hiçbir sektör bu kadar istihdam yaratabilecek hacimde değil. Turizm sektörünü geliştirmemiz gerek. İstihdamın eğitimini kalitesini arttırmamız gerekiyor o yüzden hizmet içi eğitimler bizim vazgeçilmelerimiz olmuştur, bundan sonra da devam edecektir.
Bizimle çalışan arkadaşlarımızın daha iyi hizmet verebilmesi için bizim bu eğitimleri vermemiz gerekiyor. Yeni bir projemiz var.
Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nın birlikte düşündüğümüz turizm koleji projemiz var. Şuanda meslek okullarımız, meslek yüksekokullarımız mevcut buna ilave olarak turizm koleji noktasında bir girişim yapma planı içerisindeyiz.
Bu anlamda yakın zamanda bakanlarımız bizi bir komite kurmaya davet ettiler. İleriki günlerde bu komite ile birlikte turizm kolejinin de ilk adımlarını atmış olacağız.