FİKRİ ATAOĞLU: “ÜLKEMİZİN VE DOĞASININ ULUSLARARASI ARENADA TANINIRLIĞI ARTACAK”

FİKRİ ATAOĞLU: “ÜLKEMİZİN VE DOĞASININ ULUSLARARASI ARENADA TANINIRLIĞI ARTACAK”

Karşıyaka Sahilinde Taşkent Doğa Parkı tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Ataoğlu, deniz kaplumbağalarının önemine değindi. 

“Kıbrıs’ta sahillerimiz nesli küresel ölçekte tehlike altında iki farklı kaplumbağa türüne iri başlı deniz kaplumbağalarına ve yeşil deniz kaplumbağalarına yuvalama döneminde ev sahipliği yapıyor. 

Bugün burada bu kumsallardan önemli iki tanesinde, Karpaz ve Karşıyaka’da başlayacak olan yuvalama sezonunun açılışı ve deniz kaplumbağaları konusunda farkındalıklarımızı artırmak için toplandık. 

Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen, Taşkent Doğa Parkına bağlı Kıbrıs Deniz Canlıları Merkezi tarafından tarafından yürütülen Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi, bir yandan bu nadide deniz canlıların araştırılması ve korunması için çalışmalar yürütürken bir diğer taraftan ülkemizin ekoturizm potansiyelini gözler önüne sunuyor.

 Yanıbaşımızdaki Güzelyalı sahili barındırdığı 50 civarında yuva ile iribaşlı deniz kaplumbağaları için sadece Kıbrıs’ta değil tüm Doğu Akdeniz için öneme sahip bir yuvalama alanı. Diğer taraftan ülkemizin en doğal bölgelerinden bir olan Karpaz Yarımadası kumsalları ise her yıl yüzlerce yeşil deniz kaplumbağasına ev sahipliği yapıyor. 

Bu yıl onlarca uluslararası gönüllünün katılımıyla yürütülecek olan Karpaz Yarımadası deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışması bir yandan ülkemiz biyolojik çeşitliliğinin daha iyi anlaşılması için önemliyken bir diğer taraftan ülkemizin ve doğasının uluslararası arenada tanınırlığını artıracak. 

Bu projenin yürütücüsü Deniz Canlıları Merkezi ve proje koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, ayrıca bu projenin gerçekleşmesinde desteklerini ve emeklerini esirgemeyen Karşıyaka Turtle Watch Ekibine, Lapta Belediyesi ve başkanı Mustafa Aktuğ’a, Dipkarpaz Belediyesi ve başkanı Suphi Coşkun’a ve projeye sponsor olan Telsim ailesine teşekkür ederim.”

Print
Posted: May 22, 2022,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Archive