Ataoğlu: “ESERİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE RESTORE EDİLİP TEŞHİRDE YERİNİ ALMASI GURUR VERİCİ”

Ataoğlu: “ESERİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE RESTORE EDİLİP TEŞHİRDE YERİNİ ALMASI GURUR VERİCİ”

📌Artemis’ in eksik parçaları bulundu 
📌Ana gövdeye monte edilen parçaları ile heykel teşhir ediliyor
📌Deniz tabanında bulunan eserin bakım ve onarımı 1yıl sürdü

Bolluk ve Bereket simgesi Artemis Heykeline ait olan eksik geyik parçası ve heykelin sol eli 37 yıl sonra bulundu.
Artemis Heykeli 1980’de Salamis açıklarında bulunmuştu. Heykelin tamamlayıcısı geyik figürleriyle birlikte korumaya alındı, ama eksik parçalar vardı. Geçtiğimiz yıl, yani 37 yıl sonra aynı bölgede, tesadüf eseri geri kalan parçaları bulundu. Eli ve diğer geyik figürü. Bir yıllık çalışmayla bakımdan geçirilen parçalar, geçtiğimiz günlerde ana gövdeye monte edildi ve heykel tamamlandı. Binlerce yıllık bir insanlık mirası, M.S. 2’nci yüzyıla ait, 36 farklı boyutta memesiyle bereketi simgeleyen Artemis heykeli, şimdi Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji müzesinde sergileniyor.

ESERİN BAKIM VE ONARIMI 1 YILDA TAMAMLANDI...

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, deniz tabanında olan eserlerin çok hassas durumda olmaları nedeniyle, tuz arınma işleminin sualtı eserleri için büyük önem taşıdığını söyledi.
Arınma işlemi ile, iklimsel koşulların değişmesiyle(nem, sıcaklık…) eserlerde oluşacak olan kırılmalar, ufalanmalar, parçalanmalar ve çatlamaların engellendiğini söyleyen Azimli, bu nedenle konservasyon işleminin bir yıl sürdüğünü ifade etti.

Bu sürede eserin üzerindeki yosun, kum ve kireçli parçaların temizlendiğini. tuz oranının ölçülüp haftada üç defa eserin suyu değiştirildiğini ve tuzdan arınma sağlandığını söyleyen Azimli, tuz oranının kabul edilebilir seviyeye geldiğini ve eserin monteye hazır duruma getirildiğini söyledi.

ESERLERİN SAĞLIKLI OLARAK RESTORE EDİLMESİ ÖNEMLİ

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ülkemizin her bir yerinde birbirinden değerli hazineler bulunduğunu ifade etti.

Artemis Heykeli’nin doğurganlığı, bereketi ve doğa üzerindeki egemenliğini anlatan bir eser olduğunu ifade eden Ataoğlu, bugüne kadar Türkiye’de 3, Kıbrıs’ta ise 1 tane bulunan heykelin yapılan çalışmalar neticesinde eksik parçalarından olan geyik heykeli ve Artemis’in elinin sağlıklı bir biçimde restore edilip, teşhirde yerini alarak Kuzey Kıbrıs halkına ve turizme kazandırılmasının gurur verici olduğunu söyledi.

TAŞINABİLİR ESERLERİMİZİN KORUNMASI ÖNCELİĞİMİZ

Bakan Ataoğlu, eski eserlerimizin sağlıklı bir biçimde gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile geçtiğimiz yıl Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Merkezinin modern teknoloji ile donatılıp restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında taşınabilir eserlere yönelik konservasyon faaliyetlerine aktif olarak başlamasını sağladıklarını söyledi.

Eski eserlerin bakım, onarım ve korunması adına merkezin çok önemli bir işlevi olduğunu belirten Ataoğlu, “ Merkezin daha kapsamlı restorasyon ve konservasyon işlemleri gerçekleştirilebilecek konuma getirilmesi için gerekli desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Ülkedeki eserlerin teşhiri adına müze çalışmalarına da yoğun bir şekilde devam edildiğini ifade eden Ataoğlu, İskele’ye açılan müzeden sonra Lefke ve G.Yurt’ta da müze çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Girne ve Mağusa bölgelerinde de yeni müze ve müze restorasyonu çalışmalarının devam ettiğini belirten, Ataoğlu, “Eserlerimizi sağlıklı bir biçimde teşhir etmek adına çağdaş müzecilik anlayışı ile teşhir yeri ve konservasyon çalışmalarına eş güdüm halinde devam edilecek” dedi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yapılan görüşmede, de ülkemizdeki arkeolojik alanların gün yüzüne çıkarılması ile ilgili çalışmaların artırılması ve müzelerdeki teşhirin iyileştirilmesi adına teknik destek sağlanması yönünde karar aldıklarını da sözlerine ekledi.

Print
Posted: Oct 1, 2018,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«June 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234
Ataoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre  Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Ataoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

"Bakanlık olarak çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz"

Read more
567
8910
Ataoğlu, ATİD Turizmin En'leri  Ödül Töreni’ne katıldı

Ataoğlu, ATİD Turizmin En'leri Ödül Töreni’ne katıldı

“Yılın Türk Dünyası Turizmi Onur Ödülü” Fikri Ataoğlu’na verildi

Read more
11
ATAOĞLU, TÜRKIYE KÜLTÜR VE TURIZM BAKANI ERSOY ILE GÖRÜŞTÜ.

ATAOĞLU, TÜRKIYE KÜLTÜR VE TURIZM BAKANI ERSOY ILE GÖRÜŞTÜ.

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ankara’daki temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldi.

Read more
12
Fikri Ataoğlu Bakü’deki  DTİK zirvesine katıldı

Fikri Ataoğlu Bakü’deki DTİK zirvesine katıldı

Dünya Türk İş Konseyi, iş insanları ve devlet yetkililerini Bakü'de buluşturdu.
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devlet yetkilileri ve iş insanlarının bir araya geldiği geniş katılımlı bir etkinlik düzenlendi.

Read more
1314
15
15 Haziran Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü'nü

15 Haziran Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü'nü

Kardeş Azerbaycan halkının 15 Haziran Milli Kurtuluş Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum.

Read more
1617
Bilgilendirme

Bilgilendirme

Koruma altındaki Kaplumbağalara ve üreme alanlarına zarar vermenin cezası aylık asgari ücret kadardır. 

Read more
18192021
22232425262728
293012345

Archive