TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI’DAN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN KIBRIS KÜLTÜRÜNÜ UYGULAMALI ÖĞRENEBİLMESİ İÇİN ANLAMLI PROTOKOL, “KIBRIS KÜLTÜRÜNÜ YAŞAYALIM VE YAŞATALIM”

TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI’DAN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN KIBRIS KÜLTÜRÜNÜ UYGULAMALI ÖĞRENEBİLMESİ İÇİN ANLAMLI PROTOKOL, “KIBRIS KÜLTÜRÜNÜ YAŞAYALIM VE YAŞATALIM”

Proje kapsamında, İlkokul 4. ve 5. Sınıf öğrencileri uygulamalı olarak Geleneksel Kıbrıs Türk Kültürünü öğrenecek. Öğrencilerin gelişiminin en hızlı olduğu ilkokul döneminde kültür eğitiminin önemine dikkat çekmek için hazırlanan proje, ülkemiz turizminin temelini oluşturan ada kültürünün gelecek kuşaklar tarafından da yaşatılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Günümüzde dahi unutulmaya yüz tutan bazı kültürel değerlerin yaşatılması ve turizm, kültür alanında sürdürülebilir kılınmasına için paydaşlar arasında yer alan Turizm ve Çevre Bakanlığı, ilkokul IV. ve V. sınıf öğrencilerine yönelik, Eco-Bio Nitovikla Garden Hotel Koordinatörü Zekai Altan tarafından geliştirilen, teorik-görsel ve uygulamalı olarak Kıbrıs Mutfağı ve el sanatları eğitiminin verileceği “Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım” projesine destek veriyor.

-
PROJE PAYDAŞLARI İLE BAKANLIKTA PROTOKOL İMZALANDI

Projeye katkı koyan ve destek veren, KITSAB-KITUYAD-Mehmetçik Belediyesi- KTÖS ve Akandere Ulaşım yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıda imzalanan protokol töreni, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel’in ev sahipliğinde gerçekleşti.

İlk sözü alan Eco-Bio Nitovikla Garden Hotel Koordinatörü Zekai Altan, Bakanlık Müsteşarı İsmet Esenyel ve Bakan Fikri Ataoğlu’na böylesi anlamlı bir projeye destek verdikleri için teşekkür etti. 

Zekai Altan: “ Bu proje benden çıkmıştır. Burada biz varız. Geleceğimize yani çocuklarımıza kültür mirasımızı bırakmak için gönül veren paydaşlar olarak varız. Bakanımız Sayın Fikri Ataoğlu’na ve Müsteşarımız Sn. İsmet Esenyel’e sonsuz teşekkürler. Gerçek bir turizm bilinci ile hareket ettiler ve kültürümüze sahip çıkma noktasında cesur davranarak irade gösterdiler. Geçmişte de Bakanlarımıza gittik ve projeyi anlattık. 2014’den bu yana kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz bu projede 652 öğrenciye ulaştık. 2016 yılında ise Sn. Faiz Sucuoğlu’nun da ilgisini gördük ve Sn. Bakan Fikri Ataoğlu ile projenin profesyonel anlamda hayat bulması, desteklenmesi sonucu 1652 öğrenci eğittik. Bu öğrencilerimizi Ekoloji-Agro Turizm ve Kıbrıs Kültürü ile yoğurduk. İlkokul çocuklarımıza Kültür Mirasımız konusunda farkındalık yaratarak uygulamalı eğitimlerin verildiği “Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım” Projesi ile kısa ve uzun vadede olumlu sonuçlar elde edilecektir. Agro turizmin temel prensibi olan Kültür, Yemek ve El sanatları aslında toplumların özü ve kültürüdür” dedi.

-
KTÖS GENEL SEKRETERİ ŞENER ELCİL: “ PROJEYİ YERİNDE GÖRDÜK VE DESTEKLİYORUZ”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil’de protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, “ biz öğretmenler ve müdürlerimizle gittik bu proje nasıl ilerliyor yerinde gördük. Kendi imkanları ile Zekai Altan ve ailesi tarafından yürütülen bu projenin desteklenerek geliştirilmesine inandık. Müdür arkadaşlarımıza bilgi verdik ve öğrencilerin teşvik edilmesini rica ettik. Şimdi Bakanlık ve paydaşların koyacağı katkılarla proje daha büyük boyutlara ulaşacaktır. Kıbrıs Kültürünün yaşatılması son derece önemlidir. Devletin, Turizm Bakanlığı’nın bu projeye sahip çıkması ise çok çok önemlidir. Eğitim-öğretim faaliyetinin Turizm ile bütünleşmesi, turizmin ölü zamanı olarak sayılan kış aylarında da yerel turizmin artması açısından da önemlidir. Sendika olarak bazı kitap ve broşürlerin baskı işlerinde de bu projeye katkı koyacağız” dedi.

-
KITSAB BAŞKANI ORHAN TOLUN: “ KÜLTÜR MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun da yaptığı kısa konuşmada, bu projeyi geleceğe yön vermek ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak olarak gördükleri belirtti ve ekledi, “ böylesi anlamlı bir projede KITSAB olarak paydaşlar içerisinde yer almaktan son derece mutluyuz. Çocuklarımızın Kıbrıs Kültürünü öğrenmesi, uygulamalı, dokunarak hissetmesi hedefi ile yürütülen projenin toplumuza faydalı olacağına inancımız tamdır. Sn. Zekai Altan’ın yürüttüğü bu projenin örnek olmasını da temenni ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

-
KITUYAD BAŞKANI NAZMİ PINAR: “ KIBRIS TÜRK GELENEKLERİNE SAHİP ÇIKAN HER PROJENİN YANINDAYIZ”

Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Nazmi Pınar’da konuşmasında kültür mirasına sahip çıkma, geleceğe yatırım yapma olarak gördükleri, Kıbrıs Türk kültürünün ve geleneklerinin unutulmasına izin vermeyecek olan bu projenin paydaşı olmaktan gurur duyduklarını belirtti. 

Pınar; “ Turizm yazarlığı ve gazeteciliğin asıl misyonlarından olan, yaşadığı coğrafyanın kültür bekçiliğini yapmak ve araştırmak, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizin yeniden kamuoyunun dikkatine sunmak için bizlere tanınan bir fırsat olarak gördüğümüz bu anlamlı projede yer almamız son derece değerlidir. Sn. Bakan Fikri Ataoğlu’nun burada siyasi irade olarak ortaya koyduğu duruş ve vizyonu takdire şayandır. Turizmin içinden değil tam göbeğinden çıkmış, yıllarını adamış hem akademik hem uygulamada bilgi ve yeteneğe sahip Sn. Müsteşar İsmet Esenyel’in ise projeyi sahiplenmesi sonucu eminim artık Kıbrıs Türk Kültürü’nün unutulması mümkün değildir. Bizler KITUYAD olarak Sn. Zekai Altan’ın başlattığı projeyi yerinde gittik gördük ve minik yüreklerin Zeytin yağı değirmeni ile ilk tanışmalarına, dibek kahvesini kendilerinin yapmaya çalışmasına, ve benzeri unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizin yaşatıldığına tanık olduk ve çok etkilendik. Elinde cep telefonu ile oyun oynayarak yetişen yeni neslin, kitaplardan okudukları “gulurugya” yapımı için heyecan duydukları bu projenin tanıtımı için elimizden geleni yapacağız” dedi.

-
B.AKANDERE: “BU PROJENİN ULAŞIM AYAĞINDA OLMAKTAN MUTLUYUZ”

Akandere Ulaşım Şti. Ltd Direktörü Bekir Akandere de yaptığı kısa konuşmada, bu çorbada tuz atmak istediklerini,  kendilerinin de bir miktar katkı koyarak destek verdiklerini belirtti. Akandere, “ Bizlerin nenelerimizden, dedelerimizden öğrendiği kültürel mirasımızı maalesef unutuyoruz. Bu anlamda önemi büyük olan bu projede olmaktan son derece mutluyuz. Zekai Bey, Kıbrıs kültürünü yaşatmaya çalışan önemli bir değer. Herkesin katkısı ile inşallah bu proje amacına ulaşacaktır. Ümit ederiz her yıl öğrencilerimizin sayısının artması ve projenin büyümesidir” dedi.

-
MÜSTEŞAR İSMET ESENYEL: “ KÜÇÜK YAŞTA TURİZM BİLİNCİ İLE KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKILMASI SON DERECE ÖNEMLİ”

Son olarak ev sahipliğini üstlenen Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel’in konuştuğu “Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım” Projesi imza töreninde Esenyel, turizmin önemli paydaşları ile bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. “Hep söylediğimiz küçük yaşta turizm bilincinin ve kültürel değerlerimizin öğrenilmesi, öğretilmesi konusunda atılan bu önemli adımda yer almaktan dolayı son derece mutluyuz. Gelecek kuşaklara mirasımızın aktarılmasına katkı koyan Sn. Zekai Altan’a ayrıca teşekkür ederim” dedi.

-
“AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR”

Bakanlık Müsteşarı, İsmet Esenyel, çok önemli bir atasözünü hatırlatarak “ ağaç yaş iken eğilir. Minik yüreklere, küçük yaşta kültürümüzü anlatabilmemiz onların geçmişlerinden kopuk büyümelerinin önüne geçecek ve artık bazı değerlerimiz için “unutulmaya yüz tutmuş” ifadesi kullanmak zorunda da kalmayacağız. Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak bu projeyi destekliyoruz. Projenin, buralarda yetişen çocuklarımızla ileri ki yıllarda kendi evlatlarına turizm bilinci ve ülke kültürünü aktaran bir yapıya dönüşmesini temenni ediyoruz. Unutulmamalıdır ki bizler özümüz ile, geçmişimiz ile varız. Geleceğimiz olan çocuklarımızı da ileri de “kültürel değerlerden yoksunlar” diye eleştirmeye hakkımız asla yoktur. Bizler ne ekersek onu biçeriz. Gençliğimize, çocuklarımıza sahip çıkmalı, onların doğdukları, yaşadıkları, büyüdükleri bu topraklara sahip çıkmasını sağlamalıyız” dedi.

Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım” Projesi ile eğitim alan her öğrenciye, özel sertifika verilmektedir.

Print
Posted: Jul 26, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

Documents to download

«March 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
26
Ataoğlu, Almanya'dan gelen, Türk İş İnsanları Konseyi heyetini Kabul etti...

Ataoğlu, Almanya'dan gelen, Türk İş İnsanları Konseyi heyetini Kabul etti...

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Federal Almanya Baden Würtemberg Eyaleti Türk İş İnsanları Konseyi heyetlerini kabul etti.

Read more
2728291
ATAOĞLU, KITREB BAŞKANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ.

ATAOĞLU, KITREB BAŞKANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dener Öymen Başkanlığı’ndaki Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) 1977’den itibaren KITREB Başkanlığı yapmış, eski başkanlardan oluşan heyeti kabul ederek görüştü.

Read more
23
456
KKTC, ITB BERLİN TURİZM FUARI’NDA.

KKTC, ITB BERLİN TURİZM FUARI’NDA.

Kuzey Kıbrıs turizmde güzel bir ivme yakaladı.

Read more
78
Ataoğlu: "Kadınlar, toplumumuzun renkleridir"

Ataoğlu: "Kadınlar, toplumumuzun renkleridir"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Read more
9
"Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır"

"Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır" sloganıyla emekçi kadınlar dayanışma etkinliğine katıldı.

Read more
10
11121314
ATAOĞLU, TIP BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI.

ATAOĞLU, TIP BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

Read more
1516
ATAOĞLU’NDAN, GİRNE ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ANLAMLI ETKİNLİK…

ATAOĞLU’NDAN, GİRNE ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ANLAMLI ETKİNLİK…

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” kapsamında, Gençlik Dairesine bağlı Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu öğrencilerine yönelik etkinlik düzenledi.

Read more
17
181920
AHMET AN’IN KIBRIS’TA TÜRKÇE BASILMIŞ KİTAPLAR LİSTESİ (1878-2022) İSİMLİ KİTABI KÜLTÜR DAİRESİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

AHMET AN’IN KIBRIS’TA TÜRKÇE BASILMIŞ KİTAPLAR LİSTESİ (1878-2022) İSİMLİ KİTABI KÜLTÜR DAİRESİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi yayınları kapsamında 2006 yılında basılan son kitabın ardından ilk kez Ahmet An’ın Kıbrıs’ta Türkçe Basılmış Kitaplar Listesi (1878-2022) isimli kitabı Kültür Dairesi tarafından yayımlandı.

Read more
2122
KAMİL ÖZAY İLK KİTAP ÖDÜLLÜ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI.

KAMİL ÖZAY İLK KİTAP ÖDÜLLÜ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI.

Kültür Dairesi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı yılına ithafen düzenlediği Kamil Özay İlk Kitap Ödüllü Yarışma’nın ödül töreni bugün, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde yapıldı.

Read more
2324
25262728293031
1234567

Archive