Basın Bildirisi

Basın Bildirisi

Havaların ısınmasıyla yaz mevsiminin  kendini göstermeye başladığı bu günlerde atmosferdeki mutlak nem oranının çok düşük olması, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve rüzgârların da artması neticesinde ormanlarımızın yangın tehlikesine maruz kalacağı görülmektedir. Bu nedenle Müdürlüğümüz bünyesinde yapılan değerlendirmede bazı tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.

Geçtiğimiz hafta hemen yanı başımızda Güney Kıbrıs’ta Trodos dağlarında çıkan yangın hepimzi derinden üzmüştür.  Geçmişte büyük zararlar gören ve toplumumuzu da yasa boğan büyük orman yangınları henüz unutulmamıştır.

Ormanlarımızın korunması amacıyla Fasıl 60 Orman Yasası altında yayınlanmış “Orman Koruma Tüzüğü” Madde 18(1) in Müdürlüğümüze verdiği yetkiye dayanarak aşağıda belirtilen yol güzergâhlarına bağlanan ve orman içerisine giren yolları kullanan kişilerin yangın riskine karşı daha dikkatli olmalarını öneririz.

1-Ülkemiz genelinde ateş yakma yasağı 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya girmiştir. Son günlerde artan yangın ve yangın ihbarları neticesinde 2. Bir bildiriye kadar Ateşli piknik alanları da dahil olmak üzere ateş yakmak yasaklanmıştır. Buna rağmen izinsiz ateş yakanlar suç işlemiş olurlar ve mahkûmiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler. Özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergâhlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşlarımızın araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmaması ( özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılmaması )  konusunda gereğini; 

2-Yasa gereği 1 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ateş yakılamaz.  Vatandaşlarımızın bu tarihler arasında ateş yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.


3-Halkın göreceği en ufak dumanı zaman geçirmeden ücretsiz Orman Yangın İhbarı telefon numarasından "Alo 177" Orman Dairesine veya yangın ihbarı "Alo 199" İtfaiye ‘ye bildirmeleri gerekmektedir.


4-Yangın vukuunda da halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılması;  her türlü imkânlarını seferber etmesi yasa gereği ve vatandaşlık görevidir.



5-Ormana yakın yerlerde tarımsal faaliyet yapan kişilerin yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alması zorunludur. 



Ormanlarımızın tamamen yangın tehlikesinden korunması amacıyla alınan bu tedbirler doğrultusunda vatandaşlarımızın yangına sebebiyet verecek faaliyetlerden kaçınmalarını ve yapılacak denetimlerde Orman Dairesi Memurlarının ikazlarına uymaları yeni acılar yaşamamamız için gerekli görülmektedir. Vatandaşlarımızın tamamen geçici mahiyetteki bu tedbirler için anlayış göstereceğini ve ülkemizin yeşillendirilmesi konusundaki çabamızda bizlere yardımcı olacağına inancımız tamdır.







                                                                                        Yrd.Doç.Dr. Altay  FIRAT

  MÜDÜR

Print
Posted: Jun 27, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Archive