St. Barnabas İkon Ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda “KRAL TEPESİ FISILDIYOR” İsimli Sergi Açıldı

St. Barnabas İkon Ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda “KRAL TEPESİ FISILDIYOR” İsimli Sergi  Açıldı
“Kral Tepesi Fısıldıyor” isimli serginin açılışı, Saydam Tarih ve Eğitim Vakfı’nın (SAYTEV) katkılarıyla düzenlenerek Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin kullanımına kazandırılan St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda, 23 Mayıs Pazartesi akşamı yapıldı.  Açılışını Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir ve Saydam Tarih ve Eğitim Vakfı adına Kurucu Üye Avukat Münevver Saydam Kınaoğlu’nun birlikte yaptığı sergi 18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.

Kaleburnu’ndaki Kral Tepesi’nde gerçekleştirilen kazılarda elde edilen ve arkeologların “hazine” olarak nitelendirdiği 3 bin 200 yıllık kalıntıların yer verildiği serginin açılışında düzenlenen törende SAYTEV adına bir konuşma yapan Avukat Münevver Saydam Kınaoğlu vakfın tarih bilincini yaymak ve ülke mirasını korumak adına kurulduğunu ifade etti. Saydam Kınaoğlu, aile olarak, devletin kıt kaynaklarını ve ülkenin içinde bulunduğu zorlukları düşündüklerinde, her şeyi devletten beklemenin mantıklı olmadığı noktasında birleştiklerini ve SAYTEV’in bu noktadan hareketle kurulduğunu vurguladı.  Her bireyin toplumdan aldığının bir bölümünü yine toplumun ihtiyaçlarını karşılamak doğrultusunda geri vermesi gerektiği fikrinden hareketle Saydam ailesi olarak SAYTEV aracılığıyla restorasyonlar yapıp müzeler kurmayı ve maddi imkanları kısıtlı olan yetenekli gençlere burs vermeyi amaçladıklarını dile getirdi. 

Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman: Kral tepesi kazısına 10 farklı ülkeden bilim insanı, akademisyen ve öğrenciler katıldı SAYTEV-Saydam Tarih ve Eğitim Vakfı, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlikte DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi adına Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman söz aldı. Kızılduman, TC Yardım Heyeti’nin katkılarıyla yürüttükleri kral tepesi kazısının bugüne kadar yapılmış ilk ve tek uluslararası proje olduğunu belirterek, kazıya 10 farklı ülkeden bilim insanı, akademisyen ve öğrencilerin katıldığını söyledi. SAYTEV ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Mağusa Şubesi’ne serginin hayata geçmesinde yaptıkları katkılardan ötürü teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman konuşmasında kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Fuat AZİMLİ

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli: Yeni müzeler kurmak için çalışmalar devam ediyor.
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli müdürlüklerine bağlı depolarda sergilenmeyi bekleyen çok önemli eserlerin mevcut olduğuna dikkat çekerek kurtarma kazısı yapıp eserleri ortaya çıkarmak kadar bu eserleri düzgün bir şekilde ziyaretçiler için sergilemenin de önemli olduğuna değindi. 

Azimli, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun, müdürlükleri tarafından 4 yıl önce açılan ancak istihdam yapılamayan Koruma ve Konservasyon Merkezi’ne en kısa sürede personel istihdam edileceği müjdesini verdiğini belirtti. Azimli konuşmasında yeni müzeler kurmak için çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek SAYTEV’in bu anlamdaki katkıları için teşekkür etti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu: İstihdam edilecek personelle Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin ambarlarında bulunan eserlerin bakımı yapılacak

Fikri ATAOĞLU


Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da açılışda yaptığı konuşmasında SAYTEV’in sponsorluğunda düzenlenmesi yapılan St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen “Kral Tepesi Fısıldıyor” isimli serginin bir örnek teşkil etmesini diledi. 

Ataoğlu tesadüf sonucu bulunan eserlerin sergide hayat bulacağını belirterek, ülkenin farklı bölgelerinde yer alan tarihi zenginliklerinin yapılacak kazılarla günışığına çıkarılmayı beklediğini vurguladı. 

Tarihi eserlerin yeni nesillere tanıtılması gerektiğine değinen Ataoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin ambarlarında bulunan eserlerin istihdam edilecek personelle bakımının yapılarak sergilenebileceğinin altını çizdi. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ülkenin sahip olduğu eşsiz güzellikteki eski eserlerin yurt dışında da tanıtımlarını yapacaklarını ve bu sayede turistlerin ilgisini çekerek ziyaret etmelerini sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Print
Posted: May 24, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718
ATAOĞLU; “ÇEVRE BİLİNCİ, GENÇLERİMİZLE YAYILACAK”

ATAOĞLU; “ÇEVRE BİLİNCİ, GENÇLERİMİZLE YAYILACAK”

Çevre bilincini artırmak ve farkındalık yaratmak amacı ile Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı himayelerinde mayıs ayı boyunca “Sıfır Atık Çöp Toplama Maratonu” organize ediliyor.

Read more
19
Ataoğlu, “6. Dünya Sağlık Turizmi Forumu ve Konferansı”açılış konuşmasında vurguladı;

Ataoğlu, “6. Dünya Sağlık Turizmi Forumu ve Konferansı”açılış konuşmasında vurguladı;

"KKTC, SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN UYGUN KOŞULLARA SAHİP ENDER ÜLKELERDEN BİRİDİR"

Read more
2021
22232425262728
293012345

Archive