ATAOĞLU: "COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ’NİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI"

ATAOĞLU: "COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ’NİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI"

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Şehir Planlama Dairesi ile Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında “Kamuda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı” üzerine yapılması planlanan işbirliği protokolü çerçevesinde KKTC’den bir heyet Ankara’da bir dizi temaslarda bulundu.
 
Protokolün içeriğini hazırlamak için Ankara’da temaslarda bulunmak üzere heyette Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, Şehir Planlama Dairesi teknik personeli Şehir Plancısı Sinem Sevindik, Devlet Planlama Örgütü Mimarı Narin Güler Gündemir, Şehir Plancıları Odası Başkanı Berkay Ramiz ve Kuzey Kıbrıs Turkcell temsilcisi Tuğberk Yazgı yer aldı.

Görüşmeler kapsamında, taslak iş birliği protokolü üzerinde ilk temaslar yapıldı. Sözkonusu protokol, coğrafi bilgi sistemlerinin ülkeye katacağı artılar ve sektörler arası iş birliği açısından oldukça önem arz ediyor.

ATAOĞLU: “BİR ÇOK SEKTÖR BU VERİLER IŞIĞINDA PLANLAMA YAPACAK”

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada hükümetin her sektörün sorunları ile bire bir ilgilendiğini, yapılacak olan bu çalışma ile kamuda coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımının artırılması ve tarım, orman, turizm, planlama, bayındırlık ve çevre konularında önemli girdiler sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Ataoğlu, coğrafi bilgi sisteminden yararlanılarak, doğru ve güncel verilerin kullanımıyla planlama, yönetim ve karar verme süreçlerinde önemli bir araç oluşturacağını da belirtti.

Ataoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Coğrafi bilgi sistemi verileri Başbakanlık yönetimindeki kamu-net projesi için temel güncel altlık verileri sağlayarak, kamu-net mantığı içerisinde sunulması hedeflenmektedir. Günümüz yazılım ve iletişim altyapı imkanları ile bu verilerin sunumu için herhangi bir hazır yazılım paketi ve lisanslama yapılmaksızın web tabanlı uygulamalar yeterli olacak, böylece binlerce dolarlık yazılım alımı ve her yıl yapılacak olan lisans güncelleme masrafları ortadan kalkacaktır.

KKTC sınırlarını kapsayan güncel yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü, kadastro verileri ve sayısal arazi modeli kullanılarak;

Tarım sektöründe, toprak analizi, sulama planlaması ve tarım ürünlerinin izlenmesi gibi süreçlerde verimlilik artırılması planlanıyor.

Orman yönetimi alanında ise, erozyon ile orman yangınlarıyla mücadelede, ağaçlandırma projelerinde ve ormancılık politikalarının belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kullanımıyla orman kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için bu sistemin oldukça fayda sağlaycağını düşünüyoruz.

Turizm sektörü için de protokol önemli adımlar atmayı hedefliyor. Turistik alanların planlanması, turistik rotaların belirlenmesi, ören yerleri için her dilde tanıtım cihazları ve turistik tesislerin yönetimi gibi konularda Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kullanımıyla turizm sektöründe daha etkin bir yönetim ve pazarlama stratejisi oluşturulmasını planlıyoruz.

Planlama ve çevre alanında, imar planlarının hazırlanması, altyapı projelerinin planlanması ve izlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kullanımı da büyük önem taşıyor.

Protokol, imar konularında vatandaşa hızlı hizmetin verilmesi ve altyapı projelerinin etkin bir şekilde yönetilmesini, halkın yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlarken, çevresel risklerin belirlenmesi, afet risklerine karşı hazırlıklı olunması ve su kaynaklarının yönetimi gibi konularda Coğrafi Bilgi Sistemi'nin sağlayacağı veriler, KKTC'nin çevre politikalarını güçlendirmeyi de hedefliyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin hayata geçirilmesiyle ülkeye katacağı artıları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çeşitli sektörlerinde verimliliğin daha da artırılması ve sürdürülebilir adımların güçlendirilmesini de içeriyor.”

Print
Posted: Apr 29, 2024,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«November 2025»
MonTueWedThuFriSatSun
27
BAŞBAKAN YARDIMCISI, SN. FİKRİ ATAOĞLU; “TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİ, ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KARARLILIĞI VE TÜRK MİLLETİNİN DESTEĞİYLE İLERLİYOR” DEDi..

BAŞBAKAN YARDIMCISI, SN. FİKRİ ATAOĞLU; “TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİ, ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KARARLILIĞI VE TÜRK MİLLETİNİN DESTEĞİYLE İLERLİYOR” DEDi..

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, terörle mücadelede gelinen noktayı değerlendirerek, “Terörsüz Türkiye süreci, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlılığı ve Türk milletinin desteğiyle ilerliyor” dedi.

 

Read more
2829
“Cumhuriyet Korteji”

“Cumhuriyet Korteji”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 102’nci kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında Başkent Lefkoşa’da “Cumhuriyet Korteji” düzenlendi.

Read more
3031
yüzde 22,2 oranında bir artış

yüzde 22,2 oranında bir artış

 Türkiye ile KKTC arasında "taksi helikopter" seferleri

Read more
12
14.ULUSLARARASI  BAKLAVA  FESTİVALİ  GİRNE'YE TAŞINDI

14.ULUSLARARASI BAKLAVA FESTİVALİ GİRNE'YE TAŞINDI

Türkiye'nin tescilli lezzetlerinden olan Türk baklavasının tanıtılması amacıyla , Baklava ve tatlı Üreticileri Derneği tarafından düzenlenen , Uluslararası  Baklava Festivali  bu yıl KKTC’de yapılıyor.

Read more
34
KKTC, LONDRA’DA DÜZENLENEN WORLD TRAVEL MARKET TURİZM FUARI'NDA

KKTC, LONDRA’DA DÜZENLENEN WORLD TRAVEL MARKET TURİZM FUARI'NDA

Ataoğlu: “KKTC, Akdeniz’in en güvenli destinasyonlarından biri”

Read more
567
Ataoğlu, Muratağa,Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği yetkililerini kabulünde vurguladı;

Ataoğlu, Muratağa,Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği yetkililerini kabulünde vurguladı;

“ŞEHİTLERİMİZİN HATIRALARINI CANLI TUTMAK, HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR”

Read more
89
ATAOĞLU: “ATATÜRK’Ü ANMAK, ONUN FİKİRLERİNİ YAŞATMAKLA MÜMKÜNDÜR”

ATAOĞLU: “ATATÜRK’Ü ANMAK, ONUN FİKİRLERİNİ YAŞATMAKLA MÜMKÜNDÜR”

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 87’nci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 

Read more
10
Kültür Dairesi, Dünya Çocuk Kitapları Haftası boyunca halk kütüphanelerinde etkinlikler düzenliyor

Kültür Dairesi, Dünya Çocuk Kitapları Haftası boyunca halk kütüphanelerinde etkinlikler düzenliyor

 Her yıl Kasım ayının ikinci Pazartesi günü başlayan Dünya Çocuk Kitapları Haftasında, Girne, Akdoğan ve Gazimağusa Halk Kütüphanelerinde etkinlikler yer alacak

Read more
11
“Saraydan Kız Kaçırma”

“Saraydan Kız Kaçırma”

“Saraydan Kız Kaçırma” Operası Antalya Kültür Yolu Festivali’nde sahnelendi

Read more
1213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Archive