AZERBAYCAN’DA GERÇEKLEŞEN TÜRKSOY DAİMİ KONSEYİ TOPLANTISI SONA ERDİ.

AZERBAYCAN’DA GERÇEKLEŞEN TÜRKSOY DAİMİ KONSEYİ TOPLANTISI SONA ERDİ.

“Türk birliğinin gücünü birleştirmeliğiz”

Azerbaycan’da düzenlenen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi'nin 40'ıncı dönem toplantısının ikinci gününde Kültür Bakanları toplantısı tamamlanarak toplantı kararları imzalandı.

Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Türk Dunyasi Kültur Formu sonuç bildirgesinin de okunduğu toplantıda alınan daimi konsey kararları arasında Türkmenistan'ın Anev kentinin ‘2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olması onaylanmıştır.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Kültür Dairesi personelinin de katıldığıTÜRKSOY Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı düzenlenen İmza Töreni’nin ardından çalışmasını tamamladı.

Türk Dünyası kültür ve sanatına önümüzdeki dönemde yön verecek önemli kararların atıldığı TÜRKSOY Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı Sonuç Bildirisi’nde aşağıdaki maddeler yer aldı.

Türk Dünyasında ortak sinema yapıtlarının çoğaltılması amacıyla Türk dünyası sinema yapımlarının desteklenmesi amacıyla bir kurulun oluşturulması kararlaştırıldı.

Daimî Konsey, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atanan Sayit YUSUF’un bu göreve atanmasını onaylamıştır.

Daimî Konsey, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Aktau şehri 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan etmiştir.

Daimî Konsey, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlıklarının önerileri doğrultusunda 2025 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde aşağıda belirtilen şahsiyetler anısına anma yılı olarak ilan edilmesini kararlaştırmıştır.

Anma Yılı İlan Edilen Şahsiyetler:

Doğumunun 100. Yılı münasebetiyle Azerbaycan’ın ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade
Doğumunun 100. yılı münasebetiyle Kazak halk kahramanı, besteci ve orkestra şefi Nurgisa Atabayoğlu Tilendiyev
Doğumunun 125. yılı münasebetiyle Kırgız Cumhuriyeti halk sanatçısı, Besteci ve Şarkıcı Atay Ogonbaev
Doğumunun 125. yılı münasebeti ile ünlü Türk besteci Münir Nurettin  Selçuk  
Doğumunun 230. yılı münasebeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ünlü ozan Âşık Kenzî
 Daimî Konsey, Genel Sekreterlik tarafından hazırlanan TÜRKSOY Vizyonu ve TÜRKSOY Gençlik Programı’nı memnuniyetle kabul etmiştir.  

 Daimî Konsey, Genel Sekreterlik tarafından TÜRKSOY Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinin oluşturulması çalışmaları ve TÜRKSOY Onurlukları Şartnamesi’ni memnuniyetle karşılamıştır.

Daimi konsey Türksoy Kültür Elçisi şartnamesini onaylamış ve Aziz Sancara Türk Dünyası Kültür Elçisi olarak ilan edilmasini onaylamıştır.

Konsey 2024 yılının Nisan-Mayıs aylarında fotoğrafçılar buluşmasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılmasını ve Türksoy’a üye ülke fotoğrafçıların KKTC’de buluşması için karar vermiştir.

Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu’nun önerisi ile Gazimağusa şehrinin ilerki yıllarda Kültür Başkenti olması yönündeki talebimiz de olumlu karşılanarak ilerki toplantılarda tarihin ele alınacağı kararı alındı.

Daimî Konsey, 41. Dönem Toplantısı Koordinatörlüğünün Türkmenistan Kültür Bakanlığı tarafından üstlenilmesi ve toplantının, 2024 yılı sonlarında Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev’de yapılmasını kararlaştırmıştır.

Daimî Konsey, Üye ülkelerden gelen öneriler ve Daimî Konsey üyelerinin teklifleri doğrultusunda TÜRKSOY 2024 Yılı Faaliyet Programı onaylamıştır.

Ataoğlu: “Türk birliğinin gücünü birleştirmeliğiz”

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Azerbaycan’da düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi 40. Toplantısının olçukça verimli ve yararlı geçtiğini ifade ederek, ülke olarak her platforumda sesimizi duyurmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Türk Dünyasının son yıllarda büyük bir atılım gösterdiğini ifade eden Ataoğlu, Azerbaycan ile ilişkileri üst düzeye çıkarttıklarını, diğer Türki Cumhuriyetler ile de ilişkilerin olumlu çerçevede sürdüğünü belirtti.

Türk birliğinin gücünü birleştirmek için çalıştıklarını söyleyen Ataoğlu, bu projede Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısının çok fazla olduğunu ifade etti.

Ataoğlu, Azerbaycan’da yaşanan tarihi görüşmelerde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ile görüşmesi’nin de Türk Dünyasına verilen önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Toplantının ardından kararların ve sonuç bildirisinin imzalanması, TÜRKSOY Dönem Koordinatörlüğü Devir Teslim Töreni ve hediyelerin verilmesi seremonisinin ardından sona erdi.

Print
Posted: Oct 16, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«March 2025»
MonTueWedThuFriSatSun
24252627
KALKINMA BANKASI VE KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI (KTSO) ARASINDA "SANAYİ DESTEK KREDİSİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI.

KALKINMA BANKASI VE KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI (KTSO) ARASINDA "SANAYİ DESTEK KREDİSİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI.

Sanayicilerin desteklenmesine yönelik imzalanan Sanayi Destek Kredisi protokolü; yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle ekonomik ve finansal  zorluk yaşayan sanayicilerin zorluklarının hafifletilmesine, rekabet güçlerinin artırılması ve üretim kapasitelerinin desteklenmesine yönelik hazırlandı.

Read more
2812
34
Kuzey Kıbrıs turizmi Berlin’de tanıtılıyor

Kuzey Kıbrıs turizmi Berlin’de tanıtılıyor

Ataoğlu: “Alternatif turizm modelleriyle
Kuzey Kıbrıs’ı ön plana çıkarıyoruz”

Read more
56
Kültür Dairesi, 31. ve 32. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergileri

Kültür Dairesi, 31. ve 32. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergileri

Kültür Dairesi, 31. ve 32. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergileri’nin Benim Şehrim Güzelyurt’um ile Benim Şehrim Lefke’m kategorilerinde sergilenen eserleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne taşıdı

Read more
7
"ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" (Konser)

"ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" (Konser)

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 110. yılında sizleri çok özel bir konsere davet ediyoruz.

Read more
8
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kadınlarımız, toplumun temel yapı taşı, ailelerimizin mimarı ve geleceğimizin en büyük güvencesidir. Onların emeği, sevgisi ve fedakârlıklarıyla şekillenen bir dünyada yaşıyoruz.

Read more
9
1011
KÜLTÜR DAİRESİ HALK DANSLARI DERNEKLERİNE ZİYARET BAŞLATTI.

KÜLTÜR DAİRESİ HALK DANSLARI DERNEKLERİNE ZİYARET BAŞLATTI.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türk kültürünün geleceğe taşınmasında başı çekerek lokomotif görevi yapan halk dansları derneklerine ziyaret başlattı.

Read more
12
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu “His” seyirciyle buluşuyor.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu “His” seyirciyle buluşuyor.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu “His” seyircisiyle buluşuyor.

Read more
13141516
1718
Çanakkale Zaferi'nin 110'uncu yıl dönümü

Çanakkale Zaferi'nin 110'uncu yıl dönümü

Bugün, Çanakkale Zaferi'nin 110'uncu yıl dönümünde, bu destanı yazan kahramanlarımızı büyük bir minnet, gurur ve duygusallıkla anıyoruz. 

Read more
1920212223
24
BAŞBAKAN YARDIMCISI, TURİZM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE ÇEVRE BAKANI FİKRİ ATAOĞLU, KTFD BAŞBAKANI OSMAN ÖREK’İN, 26’NCI ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE DÜZENLENEN TÖRENE KATILDI...

BAŞBAKAN YARDIMCISI, TURİZM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE ÇEVRE BAKANI FİKRİ ATAOĞLU, KTFD BAŞBAKANI OSMAN ÖREK’İN, 26’NCI ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE DÜZENLENEN TÖRENE KATILDI...

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Başbakanı Osman Örek’in 26’ncı ölüm yıldönümü nedeniyle, Lefkoşa Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında gerçekleştirilen anma törenine katıldı.

Read more
252627282930
31123456

Archive