ALAGADİ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ 2023 REVİZE YÖNETİM PLANI’NI HAZIRLAYAN BİLİMSEL DANIŞMA KURULU TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA:

25 Ağustos 1997’de Bakanlar Kurulu’nun E/134697 sayılı kararıyla, Alagadi Bölgesi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olarak ilan edildi. Bölgenin ÖÇKB ilan edilmesindeki amaç bölge içinde bulunan habitatların öneminden dolayı yaşam alanlarının korunması ve yumurtlayan deniz kaplumbağalarına verilecek rahatsızlığı en aza indirmekti. Bu karar ve onu izleyen Şehir Planlama Dairesi ve Çevre Koruma Dairesi’nin birlikte hazırlamış olduğu 3 Temmuz 1999 ve 81 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Alagadi Çevre Planı kıyıların kullanımına ve ileride gerçekleşecek yapılaşmaya yasal düzenlemeler getirmektedir.

Natura 2000 kapsamında Avrupa Birliği uzmanları tarafından 2008-2010 yıllarında yapılan proje kapsamında Alagadi ÖÇKB Yönetim Planı 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Fakat bir önceki bakanlar kurulu kararının iptal edilmemesi nedeniyle, diğer izin makamları, Çevre Koruma Dairesinin görüşünü almadan inşaat ruhsatı vermeye devam etmişlerdir. 2012 yılında geçen Çevre Yasasındaki yetkiye dayanılarak yürülüğe giren Ekolojik Etki Değerlendirme Tüzüğü kapsamında, Daire’ye gelen her plan, proje ve faaliyet, Yönetim Planları kapsamında değerlendirilmektedir.  

Sivil toplum örgütleri ve Çevre Koruma Dairesi’nin açtığı davalarla bu yapılaşma durdurulmaya çalışılsa da, 2011 den günümüze ÖÇKB içerisinde birçok yapılaşma gerçekleşmiştir.

Alagadi ÖÇKB Harita ve Yönetim Planı revize edilmeden Bakanlar Kurulu’na sunulması düşünülen halinin halkla paylaşılması adına,  Bilimsel Danışma Kurulu tarafından sunumların yapıldğı, 14 Temmuz 2023 tarihinde Turtle Paradise Restaurant & Bar (Gökmen’in Yeri)’de Bilgi Edinme Hakkı  Yasası kuralları dikkate alınarak, halkın katılımı toplantısı düzenlenmiştir.

On yılda bir ÖÇKB lerin değerlendirilerek, revize edilmesi gerekliliği ile birlikte, 1999 yılındaki Çevre Planın yürürlükten kalkması amacı ile Bilimsel Danışma Kurulu ve Çevre Koruma Dairesi personelleri ile birlikte hazırlanan Bakanlar Kurulu’nun 26 Temmuz 2023 Tarih ve Ü (K-I) 1151-2023 Sayılı Kararı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Alagadi ÖÇKB Haritası güncellenmiş  ve Yönetim Planı da işlevsel hale gelmiştir. 

ÖÇKB haritasından, yapılaşan alanlar çıkarılmış, daha önceki planlarda, kapsamlı gelişim alanı olarak kabul edilen yerlerin de kapsamı daraltılmıştır. 

Revize plan ile birlikte, Çevre Koruma Dairesi izni olmadan inşaat ruhsatı verilmesi veya inşaat yapılması yasak olup, herhangi bir inşaat faaliyetine izin verilmesi durumunda 18/2012 Sayılı Çevre Yasası kuralları uygulanacaktır.

Planı incelemeden her düzenlemede bir art niyet aranmasını kınamakla birlikte, Bilimsel Danışma Kurulu olarak hazırlamış olduğumuz revize planla ilgili tüm soruları yanıtlamaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildririz.

Bilimsel Danışma Kurulu: 

-Prof. Salih Gücel (Ekolog)
- Prof. Dr. Özge Özden (Ekolog)
-Doç. Dr. Can Kara (Şehir Planlama Uzmanı)
-Doç. Dr. Nazım Kaşot (Biyolog)
-Dr. Damla Beton (Biyolog)
-Dr. Robin Snape (Zoolog)
-Adilcan Meraklı (Peyzaj Mimarı)
-Mustafa Kemal Meraklı (Emekli Çevre Koruma Dairesi Memuru)

Print
Posted: Jul 28, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«February 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
262728
KIBRIS TÜRK DEVLET TİYATROLARI TEMMUZ AYINDA YENİDEN PERDELERİNİ AÇIYOR.

KIBRIS TÜRK DEVLET TİYATROLARI TEMMUZ AYINDA YENİDEN PERDELERİNİ AÇIYOR.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları binasının final etabı olan 3 ve 4. etabı sözleşmeleri ihaleyi alan firmalar tarafından imzalandı.

Read more
29
ATAOĞLU İLE ERSOY ANKARA’DA BIR ARAYA GELDİ: ADA KIBRIS KAMPANYASI AVRUPA’YA AÇILIYOR.

ATAOĞLU İLE ERSOY ANKARA’DA BIR ARAYA GELDİ: ADA KIBRIS KAMPANYASI AVRUPA’YA AÇILIYOR.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ankara’da bir araya geldi. 

 

Read more
30311
2345
Ataoğlu, EMITT Turizm Fuarı açılışında konuştu.

Ataoğlu, EMITT Turizm Fuarı açılışında konuştu.

Ataoğlu: “Amacımız Kuzey Kıbrıs

Turizminin marka değerini yükseltmek”

Read more
6
KKTC Kültür Evi

KKTC Kültür Evi

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, beraberinde KKTC İstanbul Başkonsolosu Zalihe Mendeli ve KKTC İstanbul Turizm Koordinatörü Özge Palamutçu ile Türk Devletlerinin temsili evlerinin yer aldığı İstanbul Topkapı Kültür Parkı içerisinde bulunan Türk Dünyası Kültür Mahallesi'ni ziyaret etti.

 

Read more
78
910
ATAOĞLU: “KKTC'YE YAPILAN YATIRIMLAR, DÜNYAYLA YARIŞAN YATIRIMLARDIR”

ATAOĞLU: “KKTC'YE YAPILAN YATIRIMLAR, DÜNYAYLA YARIŞAN YATIRIMLARDIR”

Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) ev sahipliğinde, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ile Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı desteği ve Türkiye İş Bankası'nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve 2 gün boyunca sürecek Turizm Yatırım Forumu'nun (Tourism Investment Forum-TIF 2026) katılarak, açılış konuşması gerçekleştirdi. 

Read more
11
“Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu” sergisi

“Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu” sergisi

Ataoğlu, Tatlısu Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu Sergisi açılışında vurguladı;
“SANATA DEĞER VERMEK, ÜLKENİN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMAKLA EŞDEĞERDİR”

Read more
12131415
TÜRSAB ve KITSAB iş birliğinde gerçekleştirilen acenteler toplantısı

TÜRSAB ve KITSAB iş birliğinde gerçekleştirilen acenteler toplantısı

Ataoğlu: “Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlenen tanıtım 
etkinliklerinin turizm hareketliliğini artırmada önemli rolü var” 

Read more
16171819202122
2324252627281
2345678

Archive