ATAOĞLU: "DOWN SENDROMLU BİREYLERE YÖNELİK TOPLUMSAL TUTUMLARIN TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR."

ATAOĞLU: "DOWN SENDROMLU BİREYLERE YÖNELİK TOPLUMSAL TUTUMLARIN TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR."

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısı ile mesaj yayınladı.

"2011 yılında Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa, olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart’ı Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.

Bu günün anlam ve önemini çok iyi biliyor ve güne dikkat çekmek istiyoruz.

Yüzyıllar boyunca, Down sendromlu insanlar sanat, edebiyat ve bilimde yer aldıklarını görüyoruz. Sendromun ilk kez on dokuzuncu yüzyılda, İngiliz doktor John Langdon Down tarafından doğru tanımı yapıldı. Down sendromuna 800 ile 1000 doğumda bir rastlanmaktadır. Ülkemizde hamilelik döneminde yapılan tarama testleri neticesinde bu oranın son yıllarda düştüğünü biliyoruz.

Down Sendromu’nun genetik düzensizlik sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumudur. Bunun sonucunda ortaya çıkan hastalığa verilen isim Down Sendromu’dur.  Dünyada yaklaşık 6.5 milyon Down Sendromu olan birey bulunmaktadır. 

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü gibi özel günlerde bu bireylere yönelik toplumsal tutumların yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. “Hepimiz Birer Engelli Adayıyız” ile başlayan açıklamaların artık yerini “Tüm Engelliler Normal Birey Adayıdır” ile başlayan açıklamalara bırakması gerektiği düşüncesindeyim. Bu bilinç ve sorumluluk ile hükümet olarak  üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Down Sendromlu çocuklarımızın toplumdan dışlanmadığı, diğer çocuklar gibi onların da eşit haklarla yaşadığı, eşit koşullarda eğitim almaları tek dileğimizdir. Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve daha eğlencelidir. Çünkü Down Sendromlu bireylerin sevgileri sonsuz ve gerçektir. Sizi karşılıksız severler ve size gerçekten sevmenin ne kadar anlamlı ve güzel bir şey olduğunu hatırlatırlar.

Bu duygu ve düşüncelerle, 21 Mart’ın eşit olduğumuzun ve aramızdaki bir sayı farkın “fark” olmadığının anlaşıldığı bir gün olması dileklerimle."

Print
Posted: Mar 21, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«June 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234
Ataoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre  Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Ataoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

"Bakanlık olarak çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz"

Read more
567
8910
Ataoğlu, ATİD Turizmin En'leri  Ödül Töreni’ne katıldı

Ataoğlu, ATİD Turizmin En'leri Ödül Töreni’ne katıldı

“Yılın Türk Dünyası Turizmi Onur Ödülü” Fikri Ataoğlu’na verildi

Read more
11
ATAOĞLU, TÜRKIYE KÜLTÜR VE TURIZM BAKANI ERSOY ILE GÖRÜŞTÜ.

ATAOĞLU, TÜRKIYE KÜLTÜR VE TURIZM BAKANI ERSOY ILE GÖRÜŞTÜ.

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ankara’daki temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldi.

Read more
12
Fikri Ataoğlu Bakü’deki  DTİK zirvesine katıldı

Fikri Ataoğlu Bakü’deki DTİK zirvesine katıldı

Dünya Türk İş Konseyi, iş insanları ve devlet yetkililerini Bakü'de buluşturdu.
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devlet yetkilileri ve iş insanlarının bir araya geldiği geniş katılımlı bir etkinlik düzenlendi.

Read more
1314
15
15 Haziran Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü'nü

15 Haziran Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü'nü

Kardeş Azerbaycan halkının 15 Haziran Milli Kurtuluş Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum.

Read more
1617
Bilgilendirme

Bilgilendirme

Koruma altındaki Kaplumbağalara ve üreme alanlarına zarar vermenin cezası aylık asgari ücret kadardır. 

Read more
18192021
22232425262728
293012345

Archive