PLASTİK POŞET KULLANIMI KALKIYOR ATAOĞLU: “KARARLI DURUŞ SERGİLEDİK”

PLASTİK POŞET KULLANIMI KALKIYOR ATAOĞLU: “KARARLI DURUŞ SERGİLEDİK”

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı Çevre Koruma Dairesi, Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetim (Değişiklik) Tüzüğünde yaptığı değişiklikle saplı poşet kullanımının 29 Mayıs tarihinden itibaren kaldırılacağını duyurdu.

Çevre yasasına dayanılarak alınan son kararla birlikte, 2018’den bu yana marketlerde 25 kuruştan satılan plastik poşetin, müşterilere ücretsiz temini, satılması, promosyon veya kampanya yoluyla verilmesinin önüne geçilmesi ve tüketiminin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

“KARARA UYMAYAN İŞ YERLERİ ALO 123 HATTINA BİLDİRİLSİN” 

Haziran ayı başında yürürlüğe girecek karara market ve mağazalar başta olmak üzere, diğer iş yerlerinin uyup uymadığını, Başbakan Yardımcılığı,Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı Çevre Koruma Dairesi denetleyecek. 

Plastik poşet yasağından; çok hafif, küçük ebatlı, sapsız naylon torbalar muaf tutulurken yasağa uymayanlar “Alo 123” Çevre Şikayet Hattı’na ihbar edilebilinecek.

ATAOĞLU: “DOĞAMIZ İÇİN KARARLI DURUŞ SERGİLEDİK”

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada çevreye zarar veren poşetlerin hayatımızdan çıkması için bakanlık olarak kararlı duruş sergilediklerini söyledi.

Ataoğlu geçmiş bakanlık döneminde poşetlerin kullanımını azaltmak için poşetlerin paralı yapıldığına işaret ederek, yapılan bu değişiklik ile poşiet kullanımının %70 oranında azaldığını ifade etti.

İlerleyen yıllarda market ve iş yerlerinin poşeti ücretsiz olarak halka yeniden verdiğini dile getiren Ataoğlu, ülkenin ve doğanın sağlığı için poşetin tamamen hayatımızdan kalkması için adım attıklarını belirtti.

“TEK KULLANIMLIK PLASTİK ÜRÜNLER DE YASAKLANIYOR”

Tek kullanımlık platik çatal, bıçak, tabak ve pipet gibi tek kullanımlık plastiklerin de yasaklanması için Bakanlar Kurulu kararının alındığına işaret eden Ataoğlu, tek kullanımlık plastik ürünlerin çevre üzerindeki etkisinin azaltılmasına ilişkin tüzüğün 11.07.2023 tarihinde yürülüğe gireceğini belirtti. 

Belirtilen tarihten itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanacağını anlatan Ataoğlu, kademe kademe plastikten kurtularak doğaya bir iyilik yapacaklarını da söyledi.

Plastik ürünlerden dolayı kanser vakaların da arttığını kaydeden Ataoğlu, daha sağlıklı ürünlerin kullanımını teşvik edeceklerini, bu konu ile ilgili alternatif ürünlerin ne olacağı ile ilgili ayrı bir açıklama yapacağını, bu konuda kararlı olduklarını ifade etti.

TÜM ÜLKELER POŞETİ YASAKLIYOR 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde artık poşet kullanımının yasaklandığını anlatan Ataoğlu, poşet kullanımın yaklaşık 12 dakika kullanım süresi olduğunu fakat doğada 1000 yıla kadar kirliliğini sürdürdüğünü belirtti.

Print
Posted: Jan 16, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«May 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
272829301
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, emeğin toplumların kalkınmasındaki temel rolüne dikkat çekti.

Read more
23
45
LAÇ Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatçı Hülya Koçyiğit

LAÇ Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatçı Hülya Koçyiğit

Ataoğlu,  LAÇ Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatçı Hülya Koçyiğit'in de yer aldığı film gösterimine katıldı.

Read more
678910
Anneler Günü

Anneler Günü

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, annelerin toplumun temel taşı olduğunu vurgulayarak tüm annelerin Anneler Günü’nü kutladı.

Read more
11
“11. Halk Dansları Şöleni”

“11. Halk Dansları Şöleni”

Ataoğlu, Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu tarafından düzenlenen “11. Halk Dansları Şöleni”ne katıldı.

Read more
12
VAKIFLAR TEKERLEKLİ BASKETBOL TAKIMI’NIN BAKAN ATAOĞLU’NA TEŞEKKÜR ZİYARETİ...

VAKIFLAR TEKERLEKLİ BASKETBOL TAKIMI’NIN BAKAN ATAOĞLU’NA TEŞEKKÜR ZİYARETİ...

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu,  Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ahmet Akdeniz ve Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi’ne yükselen Vakıflar Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nı kabul etti.

 

Read more
1314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Archive