SU ALTI KÜLTÜR MİRASI İÇİN ÖNEMLİ ADIM

SU ALTI KÜLTÜR MİRASI İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Ataoğlu: “ BİLİMSEL SUALTI ARAŞTIRMALARINDA ÜLKEMİZİ ULUSLARARASI ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Kuzey Kıbrıs’ın su altındaki kültür mirasının tespit edilip korunması adına önemli bir adım atıldı. Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın UKÜ Arkeoloji Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi ile ortak yürüteceği projeyle KKTC’nin ilk su altı araştırma örgütü kuruluyor

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ülkedeki dalış alanlarının kurallarla belirleneceğini söyledi ve yapılan çalışmaların ardından Mağusa’ya bir sualtı müzesi kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti

KKTC’de sualtında bulunan arkeolojik değerler ve yakın tarihe ait kültür varlıklarına yönelik araştırma, belgeleme ve koruma çalışmaları başlatıldı.

Turizm ve Çevre Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Arkeoloji Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi ile ortak yürütülecek olan bu projeyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma yapılmış olacak.

Sualtı kültürel mirasını belgeleme ve koruma çalışmaları çerçevesinde

UKÜ Arkeoloji Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Başkanı Doç. Dr. Müge Şevketoğlu başkanlığında arkeolog ve konservatörlerden oluşan bir ekip KKTC sualtı kültürel mirası arşivi adı altında araştırma sonuçlarını toplamaya başladı.

İLK ÇALIŞMA MAĞUSA’DA

Konuyla ilgili ilk çalışmalar Mağusa bölgesinde yapıldı. Burada yapılan çalışmalarda bir batık olmak üzere birçok gemi sığınağı ve ikiliman potansiyeline sahip sualtında kalıntılar tesbit edildi. Buluntular, amforaların yanı sıra taş çapalar ve ahşap gemi kalıntıları, çeşitli seramik örnekleri, değirmen taşları ve dalga kıranlara ait kesme taşlar ve bakır külçe olarak tesbit tedildi. 

Ülkede sualtı buluntuların zenginliği, tüple denize dalma sporunun ve turizminin genişlemesi ve bu alanlara yapılan zararların ihbarlarının çoğalması üzerine harekete geçen Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü, KKTC’nin ilk sualtı araştırma örgütü kurulmasını kararlaştırdı.

EĞİTİM PROGRAMLARI BAŞLAYACAK

Bu çerçevede Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile sualtı arkeolojik kazı ve araştırmalarda görevlendirilecek uzman personel sayısı ile mevcut dalış bilen personelin niteliklerinin artırılması amacıyla bu yıldan itibaren iki kurum arasında imzalanacak protokoller çerçevesinde gerçekleştirilecek eğitim programlarına 2019 yılında hız kazanması planlandı.

Kapasite geliştirme ve hizmet içi Sualtı eğitimi UKÜ tarafından Doç.Dr. Müge Şevketoğlu başkanlığında verilecek eğitim programında, sualtı çalışmalarında emniyet başta olmak üzere, ölçüm, belgeleme, fotoğraflama, tespit ve değerlendirme yanısıra, kazı teknikleri ve arkeoloji etik kuralları konularında eğitim sunulacak. 

Dört farklı seviyede olacak eğitimin bir ayağı da Türkiye’deki sualtı kazılarında ve Türkiye’de sualtında lider olan önemli merkezlerde gerçekleşecek.

AZİMLİ

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, bu protokol çerçevesinde, işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek eğitim çalışmalarının sonunda eğitime katılanlara sertifika verileceğini açıkladı.

Fuat Azimli “Dört bir yanımızın deniz ile çevreli olan adamızda görev yapan uzman personele dalış yeteneği kazandırılarak sertifika verilmesine yönelik olarak planlanan söz konusu eğitim çalışmaları kapsamında 2019 yılına kadar uzman personelin kara ve deniz destek meslek içi eğitim çalışmalarını tamamlaması hedeflenmektedir. Söz konusu eğitim programlarına 2019 ve sonraki yıllarda da devam edilmesi planlanmaktadır” dedi.

SUALTI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARI

Yakın zamanda duyarlı bir vatandaş tarafından ihbar edilen bir bölgede yapılan çalışmalar sonucunda geminin ahşap gövdesine, metal ve seramik eserlere ve mermerden işlenmiş parçalara ulaşıldığını söyleyen Fuat Azimli, eğitim programının tamamlanması ile bu bölgede KKTC’nin ilk bilimsel sualtı arkeoloji kazısının gerçekleştirileceğini kaydetti.

Fuat Azimli, sualtında veya karada, bakanlığın izni olmadan eser çıkarılması, tespiti durumunda ilgili makam olan Eski Eserler ve Müzeler Dairesine bildirilmemesi, belgelenmesi veya bilgi saklanması ve veya izinsiz çalışmalara teşvik edilmesinin Eski Eserler Yasası’na göre suç olduğunu vurguladı.

Araştırma izni verilen bölgelerde tüplü dalış yasağı getirildiği ve yerel polis ile istişare içerisinde çalışıldığı ifade eden Azimli, araştırma izin sahibi dışında yapılan dalışların yasak olduğunu bunun izinli araştırma alanına yasal olmayan müdahale olduğunu belirtti.

Fuat Azimli merkezin çalışmalarına destek verildiğini ve eksik malzemeleri dahil personel ihtiyacının genişletilmesi için gerekli adımların atıldığını belirtti.

ÖZEN

İki yıl önce aktif çalışmaya başlayan Eski Eserler ve Müzeler Dairesine bağlı kültür varlıklarını Bakım Onarım Merkezi Konservatörü Pembe Özen ise, merkezin aktif çalışmasının sualtı çalışmalarına büyük katkısı olduğunu, son çare olarak sualtından çıkarılması şart olan eserlerin konservasyonu yapılabileceği konservatör ve teknikerinin görev almasının önemine dikkat çekti.

ATAOĞLU

Konuyla ilgili açıklama yapan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, amaçlarının dalış sporunu kısıtlamak değil bu sporu yapanlara yasayı hatırlatarak cezasının ağır olduğu mesajını iletmek olduğunu vurguladı.

Ataoğlu ülkede istenilen denizde şu anda dalınabildiğini, dalış yerlerinin turizme açık alanlara kısıtlamanın gerekliliğinin tartışıldığını ve dalış alanlarının turizme açık ve kapalı olarak belirleneceğini söyledi.

Dalış yapanların bu konulara hassasiyet getirmesi yolunda uzlaşmanın ilk adım olacağını dile getiren Ataoğlu, Sualtı Kültürel Mirası ile ilgili ihbarların özellikle bu yaz sezonunda çoğalması ile bu alanda kısıtlama yönüne gidilemesininde ciddi bir şekilde düşünüldüğünü belirtti. 

Bakan Ataoğlu, özellikle yurtdışından ve Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye gelerek kayıtlı dalış kulüplerini kullanmadan dalış yapılmasının sakıncalarına dikkat çekti ve amatör dalgıçların dalış okulları ile işbirliği yapılarak deniz altındaki kültrel mirasın korunması gerekliliğinin altını çizdi.

HEDEF, SUALTI MÜZESİ KAZANDIRMAK

Ataoğlu, UKÜ ve Turizm ve Çevre Bakanlığı ile ortak yapılan sualtı çalışmalarından elde edilen bulguların Kültür Varlıkları Bakım Onarım Merkezinde konservasyona tabii tutulduğunu ve ileriki aşamalarda çalışmaların devam ederek sonuçları ve eserleri ile Mağusa bölgesine bir sualtı müzesi kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Print
Posted: Sep 24, 2018,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«March 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
26
Ataoğlu, Almanya'dan gelen, Türk İş İnsanları Konseyi heyetini Kabul etti...

Ataoğlu, Almanya'dan gelen, Türk İş İnsanları Konseyi heyetini Kabul etti...

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Federal Almanya Baden Würtemberg Eyaleti Türk İş İnsanları Konseyi heyetlerini kabul etti.

Read more
2728291
ATAOĞLU, KITREB BAŞKANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ.

ATAOĞLU, KITREB BAŞKANLARINDAN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dener Öymen Başkanlığı’ndaki Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) 1977’den itibaren KITREB Başkanlığı yapmış, eski başkanlardan oluşan heyeti kabul ederek görüştü.

Read more
23
456
KKTC, ITB BERLİN TURİZM FUARI’NDA.

KKTC, ITB BERLİN TURİZM FUARI’NDA.

Kuzey Kıbrıs turizmde güzel bir ivme yakaladı.

Read more
78
Ataoğlu: "Kadınlar, toplumumuzun renkleridir"

Ataoğlu: "Kadınlar, toplumumuzun renkleridir"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Read more
9
"Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır"

"Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır"

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "Kadına Yatırım Yap, İlerlemeyi Hızlandır" sloganıyla emekçi kadınlar dayanışma etkinliğine katıldı.

Read more
10
11121314
ATAOĞLU, TIP BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI.

ATAOĞLU, TIP BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

Read more
1516
ATAOĞLU’NDAN, GİRNE ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ANLAMLI ETKİNLİK…

ATAOĞLU’NDAN, GİRNE ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ANLAMLI ETKİNLİK…

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” kapsamında, Gençlik Dairesine bağlı Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu öğrencilerine yönelik etkinlik düzenledi.

Read more
17
181920
AHMET AN’IN KIBRIS’TA TÜRKÇE BASILMIŞ KİTAPLAR LİSTESİ (1878-2022) İSİMLİ KİTABI KÜLTÜR DAİRESİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

AHMET AN’IN KIBRIS’TA TÜRKÇE BASILMIŞ KİTAPLAR LİSTESİ (1878-2022) İSİMLİ KİTABI KÜLTÜR DAİRESİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi yayınları kapsamında 2006 yılında basılan son kitabın ardından ilk kez Ahmet An’ın Kıbrıs’ta Türkçe Basılmış Kitaplar Listesi (1878-2022) isimli kitabı Kültür Dairesi tarafından yayımlandı.

Read more
2122
KAMİL ÖZAY İLK KİTAP ÖDÜLLÜ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI.

KAMİL ÖZAY İLK KİTAP ÖDÜLLÜ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI.

Kültür Dairesi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı yılına ithafen düzenlediği Kamil Özay İlk Kitap Ödüllü Yarışma’nın ödül töreni bugün, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde yapıldı.

Read more
2324
25262728293031
1234567

Archive