YAVRU KABLUMBAĞALAR YENİ YAŞAMLARINA İLK ADIMLARINI ATTI...

YAVRU KABLUMBAĞALAR YENİ YAŞAMLARINA İLK ADIMLARINI ATTI...

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlku: ” BU TÜRLERİN KORUNMASI KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YALNIZ BAŞINA BAŞARABİLECEĞİ BİR ŞEY DEĞİLDİR. TÜM SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE HALKIMIZIN DA BİZE BU KONUDA DESTEK OLMASI GEREKİR”

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Kaplumbağalar Korumamız Altında” sloganı ile buluşan gönüllüler, bebek kaplumbağaların Akdeniz’e, yeni yaşamlarına attıkları ilk adımlarını izledi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti işbirliğinde, Caretta Caretta en önemli yumurtlama alanlarından olan Alagadi sahilinde, yumurtalarından yeni çıkan yaklaşık 70 yavru kaplumbağadenize bırakıldı.

Etkinliğe, Turizm Ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı Genel Müdür Yardımcıları ve çalışanları, SOS Çocukköyü'nden çocuklar ve uzmanlar, çeşitli fotoğraf ve çevre derneklerinin üyeleri, çok sayıda çevre gönüllüsükatıldı.

Etkinlikte çocuklara günün hatırası olarak, şapka verildi. “Kaplumbağalarımız için el ele” sloganıyla pankart açılarak sahillerimizin temiz tutulması için mesaj verildi.

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlku etkinlikte yaptığı değerlendirmede, Alagadi sahilinin gerek doğal güzellikleri gerekse kaplumbağaların yumurtlama alanı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

“Bu anlamlı etkinlik için Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’ne teşekkür ediyorum” diyen Ataoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en önemli değrelerinden olan deniz kablumbağalarının yaklaşık 100-200 milyon yıldan beri dünyamızda yaşadığı bilinmektedir. Bakanlığımıza bağlı Çevre Koruma Dairesi her yıl Mayıs – Ekim ayları arasında gönüllerle birlikte, kaplumbağaların yuvaları saptanmakta ve koruma altına alınmaktadır.

Karpaz, Akdeniz ve tüm Kuzey Sahillerimize yumurta bırakan türler olan yeşil kablumbağa ve caretta caretta türleri, nesli tehlike altında olan deniz kablumbağalarıdır. Bu türlerin korunması sadece kamu kurum ve kuruluşlarının yalnız başına başarabileceği birşey değildir. Tüm sivil toplum örgütleri ve halkımızın da bize bu konuda destek vermeleri gerekmektedir.

Halkımız kablumbağaların çıkış yaptığı bu dönemde bu özeni göstermeliler, gösteriyorlar zaten. Önemli olan kumsallarımızı temiz bırakmak, balıkçılarımızın özellikle yavru çıkış dönemlerinde ağa takılan yavruları kurtarmaları, ağlarını mümkün olduğu kadar üreme kumsallarının bulunduğu bölgelerin yakınlarına bırakmamalarıdır.

Tüm sahillerimiz olmak üzere özellikle kablumbağaların yumurta bıraktığı sahillere pet şişeler, naylon torbaların atılmaması önemlidir. Naylon torbalar deniz içeresinde deniz anası gibi göründüğünden, kaplumbağalar bunları yutuyor, boğularak ölüyorlar.

Korumak bir kurumun yalnız başına başarabileceği bir görev değildir, çevreyi korumak bir seferberlik işidir. Bugün burada gerçekleştireceğimiz etkinlikte halkımızın ve özellikle çocuklarımızın farkındalığını artırarak, duyarlılığa çağrı yapmaktadır. 
Bu vesile ile etkinliğe destek veren başta KKTCELL Genel Müdürü İsmet Yazıcı olmak üzere tüm KKTCELL ailesine ve burada bulunan herkese teşekkür ederim.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı ds, etkinliğin her yıl çok daha yüksek bir katılımla gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Kaplumbağaların nesillerini sürdürmesi, dünyanın zenginliğinin korunması ve sürdürülebilir çevre adına attığımız kararlı adımların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Ülkemizi son yıllarda ziyaret eden kaplumbağa sayısı ciddi artış göstermiştir. Her yıl daha çok kaplumbağa korunuyor ve daha fazla kaplumbağa denize bırakılıyor”

Print
Posted: Aug 26, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«April 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Archive